Amenajarea gradinii

#gazon #gradina #amenajarea gradinii #gradina iarna #cum sa ingrijesti gazonul

Sfaturi pentru ingrijirea gazonului in luna ianuarie

Ianuarie este o luna in care pasionatii de gradinarit au mai mult timp la dispozitie sa-si planifice lucrarile de primavara si sa-si ascuta foarfecele si masinile de tuns iarba. Daca locuiesti intr-o zona cu temperaturi extreme, trebuie sa protejezi gazonul chiar si in luna ianuarie. Descopera mai jos care sunt lucrarile de ingrijire ale gazonului in luna ianuarie!

Curata gazonul. Este foarte important ca gazonul tau sa fie bine curatat inainte de venirea iernii si a primilor fulgi de zapada. Astfel, la sfarsitul toamnei si apoi lunar, daca conditiile meteo iti permit, este recomandat sa cureti bine gazonul, sa indepartezi toate mizeriile si frunzele uscate. Acesti factori favorizeaza aparitia infectiilor si a invaziilor de insecte si soareci, care distrug gazonul.

Tunde iarba. Chiar daca luna ianuarie este o luna "moarta", cand nu sunt programate foarte multe treburi in gradina, este indicat sa urmaresti constant gazonul. Daca iarba este prea mare, este vremea sa o tunzi. Atunci cand este prea inalta, iarba se poate sufoca, ceea ce duce la distrugerea ei. In plus, in sezonul rece, ingheata mai repede si este mult mai expusa riscului de boli. Ai grija insa sa nu tunzi iarba prea scurt, deoarece va fi mult mai expusa la temperaturile extreme.

Limiteaza traficul. In sezonul rece, atunci cand iarba este tunsa scurt, este foarte usor sa uiti de ea. Este insa foarte important sa limitezi traficul pe gazon, in special atunci cand acesta este inghetat. Iarba este in general rezistenta, insa atunci cand este calcata des, se deterioreaza, iar la venirea primaverii nu va mai avea puterea sa se regenereze.

Este astfel important ca in luna ianuarie sa pastrezi aleile din gradina bine curatate, astfel incat musafirii sa nu calce prea des pe iarna. De asemenea, evita sa parchezi masina sau alte utilaje pe gazon. Scurgerile de combustibil si greutatea masinilor taseaza iarba si favorizeaza aparitia buruienilor.

Monitorizeaza conditiile meteo. Iarba este in general rezistenta la temperaturile extreme, insa pe termen lung anumite conditii meteo o pot deteriora. Astfel, din cand in cand, este bine sa indepartezi gheata, in special daca la meteo se anunta ninsori abundente sau ger.



Sursa foto: [[//www.lawncare.org]]

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului