Amenajarea gradinii

#greseli gradina #gradina

4 greseli de evitat atunci cand ai o gradina

O gradina reprezinta, de obicei, o sursa de bucurie si de relaxare, iar probabil acum te gandesti la momentele pe care le poti petrece aici. Poate ca vrei sa stai afara si sa citesti, atunci cand vremea este frumoasa sau sa petreci alaturi de prieteni, la un gratar. Sau poate ca iti imaginezi cum ar arata curtea iarna, decorata cu ornamente colorate. Insa, mentinerea unei gradini curate si ingrijite implica unele responsabilitati. Iata 4 greseli pe care sa le eviti atunci cand faci acest lucru.

 

1. Nu imparti curtea in mai multe zone

Indiferent de dimensiunea acesteia, alege sa o imparti in mai multe zone. De obicei, intr-o curte mica ai o zona cu pavaj, de la poarta pana la usa de la intrare si una cu verdeata. In schimb, pentru una de dimensiuni mai mari, poti avea in plus un spatiu de joaca pentru copii, o zona pentru gratar si chiar o piscina.

Pentru o asigura o buna intretinere a acestora, ai nevoie de diverse unelte si echipamente. De exemplu, ia in considerare o pompa recirculara piscina, care are rolul de a mentine apa curata prin filtrarea si recircularea acesteia. In alegerea pompei, tine cont atat de caracteristicile tehnice, cat si de suprafata piscinei.

2. Nu ai grija de plante pe timpul iernii

Pentru a avea o gradina ingrijita, ea are nevoie de atentie permanenta, chiar si in perioada rece. In ceea ce priveste plantele, vezi care dintre ele pot rezista afara, la temperaturi scazute. In schimb, altele au nevoie sa fie mutate intr-un spatiu calduros, in casa sau intr-o alta zona acoperita.

Protejeaza vegetatia prin mulcire, adica prin acele materiale care le feresc de inghet (precum frunzele, paiele si compostul) sau acopera-le cu huse si folii de protectie. Leaga copacii si pune o protectie pe trunchiul lor pentru a-i apara de viscol si vant.

3. Nu verifici starea gardului

Gardul are o functie estetica, dar si un rol de protectie, asa ca este nevoie sa-l verifici o data la cateva luni. Vezi daca apar crapaturi, probleme cu balamalele sau cu stalpii de sustinere. Cauta daca exista portiuni in care nu mai sta drept si daca materialul din care este construit este afectat de rugina sau de daunatori. Vezi daca poarta si butucul prezinta anumite defecte, pentru a le repara din timp.

Pentru o protectie mai buna si un plus de siguranta, monteaza camere de supraveghere audio-video. Acest lucru poate fi de folos mai ales daca ai copii sau obisnuiesti sa lipsesti mai mult timp de acasa.

4. Nu faci activitati de mentenanta

Pentru a avea o curte ingrijita, de care sa te bucuri din plin, ai nevoie de timp si rabdare. Cateva dintre activitatile de mentenanta pe care sa le ai in vedere sunt curatarea frunzelor uscate, replantarea gazonului rarit, folosirea unor tratamente impotriva daunatorilor si tunderea copacilor. Un alt pas este sa te asiguri ca ai uneltele si produsele necesare pentru a face acest lucru. Ai nevoie, printre altele, de instrumente pentru gradinarit, o masina de tuns iarba, ingrasamant si pamant.

Totodata, ai grija de mobilierul exterior si verifica daca are nevoie de consolidare. Mai ales in cazul hamacelor si a balansoarelor, asigura-te ca respecta toate masurile de siguranta. Monteaza LED-uri cu senzori de miscare care fuctioneaza cu ajutorul energiei solare. Pe langa rolul estetic, ele ofera o vizibilitate mai buna si te ajuta sa te deplasezi mai usor seara, in curte.

O gradina intretinuta, in care te simti in siguranta, reprezinta un refugiu de linistite chiar la tine acasa. Desi implica un efort constant din partea ta, rasplata este una pe masura, deoarece este locul perfect pentru relaxare, voie buna si timp petrecut in aer liber. Tu ce sfaturi ai pentru a evita greselile comune in intretinerea unei gradini?

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului