Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #gradina #iarna

Sfaturi pentru intretinerea gradinii in timpul iernii

 

Iarna este momentul in care gradina se odihneste, dar asta nu inseamna ca putem sa uitam complet de ea. O pregatire corespunzatoare si unele mici lucrari de ingrijire pot face minuni, asigurand o primavara plina de culoare si vitalitate.

Iti oferim, in randurile care urmeaza, cateva sfaturi practice pentru ingrijirea gradinii pe timpul iernii, aducand in prim-plan activitati care vor asigura sanatatea plantelor si frumusetea zonei cu verdeata, flori si arbori din jurul casei.

Pregateste gradina pentru anotimpul rece

Un prim pas important este curatarea gradinii de frunzele cazute si de resturile vegetale, pentru a preveni dezvoltarea bolilor care pot ataca plantele. In cazul in care dispui de o suprafata mai mare, poti apela la ajutorul unor utilaje agricole care, prin arare, ajuta la incorporarea frunzelor si a tulpinilor uscate in sol si la prevenirea compactarii acestuia.

Aplicarea unui strat de mulci in jurul plantelor si in gradina ajuta la mentinerea umiditatii, previne eroziunea solului si ofera izolare termică. Poti folosi materiale precum paie, rumegus, frunze uscate sau compost.

Protejeaza plantele sensibile

Indiferent ca este vorba de plante perene sau de flori si arbusti abia saditi, acoperirea partii inferioare a tulpinii cu frunze sau paie este o masura care poate preveni daunele provocate de frig.

Inainte de venirea inghetului, asigura-te ca solul este bine drenat si evita udarea excesiva a plantelor, deoarece apa in exces poate duce la formarea de gheata in jurul radacinilor.

Plantele mai delicate pot fi invelite in material textil special, cum ar fi panza de iuta sau o folie de protectie termica pentru iarna. Aceasta practica ajuta la retinerea caldurii si la prevenirea deteriorarii prin inghet.

Adauga ingrasaminte si nutrienti

Inainte de a adauga ingrasaminte, este important sa identifici nevoile specifice ale solului si ale plantelor din gradina. Un test de sol poate oferi informatii valoroase despre nivelurile de nutrienti si pH-ul solului, ghidandu-te in alegerea ingrasamintelor potrivite.

Adaugarea de materiale organice, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd bine descompus, imbunatateste structura solului, stimuleaza activitatea microbiana si furnizeaza nutrienti organici. Aceste materiale contribuie si la retinerea apei in sol.

Inainte de a intra in sezonul rece, poti adauga plantelor un impuls suplimentar de potasiu, pentru a le consolida rezistenta la temperaturi scazute. Acest lucru le poate ajuta sa faca fata stresului provocat de inghet si sa-si pregateasca radacinile pentru perioada de primavara.

Curata in mod corespunzator copacii

Inainte de sosirea iernii, inspecteaza copacii, pentru a identifica ramurile uscate, deteriorate sau bolnave, si indeparteaza-le, pentru a preveni raspandirea bolilor si pentru a reduce riscul de rupere sub greutatea zapezii.

In cazul in care ai o livada, aplica in jurul trunchiului copacilor materiale de protectie, cum ar fi plasa de sarma, pentru a evita deteriorarea scoartei de catre iepuri sau alte rozatoare. Daca, totusi, exista taieturi mai mari, fisuri sau zgarieturi in scoarta, asigura-te ca acestea sunt curatate si tratate corespunzator, folosind mastic protector, care previne patrunderea agentilor patogeni.

Protejeaza copacii de daunatori

Elimina orice resturi vegetale, inclusiv frunzele cazute si crengile uscate din jurul bazei copacilor, deoarece acestea pot oferi adapost daunatorilor si favorizeaza dezvoltarea lor in conditii de iarna.

Foloseste substante repelente, aplicate pe coaja pomilor, pentru a impiedica insectele sa-i atace. Exista diverse produse pe baza de substante naturale sau chimice, care pot fi utilizate pentru a descuraja activitatea daunatorilor.

Ingrasamintele speciale sau tratamentele preventive pe baza de substante nutritive pot intari arborii si imbunatatesc rezistenta lor la daunatori. Plantele sanatoase sunt, in general, mai putin susceptibile la atacurile acestora.

Pregatirea temeinica a gradinii pentru iarna nu asigura doar supravietuirea plantelor, ci pregateste si terenul pentru o primavara plina de culoare si vitalitate. Aceste masuri simple, dar importante, pastreaza frumusetea gradinii si ajuta plantele sa creasca sanatos, in sezoanele urmatoare.

FOTO: Shutterstock.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului