Sosul Bechamel poate fi preparat in mai multe feluri: cel traditional, care consta in amestecarea cu telul a laptelui cu un rantas facut din faina si unt, dar si unul mai putin traditional, prin care se amesteca un mix de faina si unt in lapte infierbantat.
Consistenta sosului depinde de proportiile de lapte si faina.
- 425 ml lapte
- cateva foi de patrunjel
- o frunza (foaie) de dafin
- un varf de lingurita de nucsoara rasa sau o lama de nucsoara
- 10 boabe de piper negru
- o foaie de ceapa, groasa de aproximativ 5 mm
- 40 grame unt
- 20 de grame de faina
- sare si piper proaspat macinat
Puneti laptele intr-o craticioara si adaugati foile de patrunjel, foaia de dafin, nucsoara, boabele de piper si ceapa. Puneti-le la foc mic si lasati-le sa ajunga la fierbere, adica aproximativ 5 minute. Luati cratita de pe foc si turnati laptele intr-o cana, separandu-l de condimente.
Puneti o cratita pe flacara mica. Puneti la topit untul, insa lasati-l sa se topeasca in voie si nu-l lasati sa se inchida la culoare, pentru ca acest lucru va afecta culoarea si savoarea sosului final.
Dupa topirea untului, cresteti putin nivelul focului, adaugati faina si, folosind o lingura de lemn, amestecati in compozitie. Apoi, adaugati laptele, insa cu grija, astfel incat sa se incorporeze cum trebuie. Dupa ce ati adaugat o jumatate de lapte, mutati sosul intr-un vas de mixer si adaugati lapte, amestecand cu telul sau mixerul.
Sosul cremos rezultat puneti-l pe foc, pe care l-ati lasat la minim. Lasati-l sa fiarba pentru 5 minute, amestecand in el din cand in cand. Spre final gustati sosul si adaugati-i sare si piper dupa gust.
Cum se serveste:
Sosul Bechamel poate fi intins direct peste felul de mancare preparat sau poate fi rasturnat intr-un castron de unde va fi luat cu o lingura.
Pofta buna!