Sfaturi culinare

#metro steak house #carne manzat #oferta metro #magazine metro # preparare carne #metro #carne de vita #sfaturi culinare

Secretele carnii de vita. Invata cum sa o prepari corect

Carnea de vita se poate transforma intr-un adevarat cosmar pentru orice gospodina daca nu detine cateva dintre secretele prepararii ei. Si asta intrucat un muschiulet de vita, spre exemplu, nu se prepara la fel cu un antricot de manzat. Gustul difera, dar si modul de preparare.

Carnea se imparte in doua mari categorii: alba si rosie. Daca in prima se inscriu carnea de pui, cea de curcan sau cea de peste, in cea din urma intra carnea de vita, carnea de porc, cea de oaie sau cea de vanat. Din tipurile de carne rosie, cea mai sanatoasa este cea denumita generic „de vita”. Si aceasta insa se imparte in mai multe tipuri.

Vita, manzat sau vitel?

 

Auzim de multe ori vorbindu-se despre carne de vita, de manzat ori de vitel. Trebuie spus ca toate cele trei tipuri provin din acelasi animal, doar ca difera varsta la care acesta a fost sacrificat. Cand vorbim de vitel ne referim la un animal cu varsta de maximum 7 luni, carnea de manzat provine de la un animal sacrificat pana la implinirea varstei de trei ani, iar tot ce a fost taiat dupa intra in categoria carne de vita.

Carnea de vitel este galben-roz si are mai multe pielite, in vreme ce carnea de manzat este de un rosu-sangeriu si are firicele subtiri de grasime. Cea de vaca este mai inchisa la culoare, are o textura ferma, iar stratul de grasime este foarte alb si nu depaseste un centimetru.

Mai exista insa o impartire ca urmare a portionarii vitei, rezultand urmatoarele categorii:

1. Specialitati: muschi, antricot, vrabrioara.

2. Carne de calitate superioara: pulpa, spata.

3. Carne de calitatea I: greaban, fleica, rasol din fata, piept.

4. Carne de calitatea a II-a: gat, cap de piept, rasol spate cu os, coada.

Recomandarile specialistilor METRO

 

Trebuie spus faptul ca muschiul de manzat este cel mai apreciat tip de carne, intrucat este foarte fraged si are un continut de grasime de numai 3-4,5%. Specialistii METRO recomanda utilizarea sa la gratar, pregatit in sange sau mediu sub forma de fripturi, dar si pentru a prepara vestitului biftec tartar. Tot din muschi se poate pregati turnedo (filet mignon) sau gustoasele chateaubriand. Se poate prepara si inabusit cand, datorita timpului indelungat de gatire, se va fragezi.

Antricotul este o carnea fina, putin mai grasa, marmorata. Cunoscatorii il prefera muschiului de vita, datorita gustului specific foarte placut. Acest tip de carne se poate rumeni la cuptor sau se poate felia pentru a fi preparat la gratar. Se poate folosi si pentru prepararea hamburgerilor, dar merge de minune si in tocanite.

Vrabioara este sectiunea cea mai moale si mai putin grasa din categoria carnii de vita. Este foarte suculenta si are o aroma intensa, putand fi pregatita la gratar, la tava sau folosita pentru ciorba.

Pulpa este una dintre cele mai fragede piese ale vitei si se preteaza cel mai bine la a fi inabusita. Una din cele mai importante piese este Chiulota, care se gateste de regula fripta, inabusita sau fiarta.

In concluzie, maestrii METRO recomanda pentru prajire, preparare la gratar sau la cuptor urmatoarele categorii: muschi, antricot, vrabioara, T-bone, faux-fillet (piesa din spata) sau rasol alb (piesa din pulpa). Pentru inabusire sau fierbere, acestia sfatuiesc folosirea spatei, a pulpei, rasolului, pieptului si a coastelor.

De fiecare data cand vrei sa prepari ceva gustos, indiferent ca este vorba despre un pranz sau o cina ori pentru o masa festiva, alege produsele din raioanele METRO aflate in magazinele din toata tara. Aici gasesti mereu specialitati precum Turnedo din muschi, antricot dry aged, antricot Argentina, T-bone si o multime de alte categorii de carne de vita proaspata, atent selectionata. In plus, aici beneficiezi de servicii de feliere sau de tocare, dar si de reduceri de pret la lansarea unei precomenzi cu 48 de ore inainte de ridicarea marfii.

 

Advertorial

Surse foto: suggestkeyword.com, metro.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare