Un dressing reusit transforma o salata oarecare intr-o revelatie culinara. Vara, salatele au sosuri gustoase, pe baza de uleiuri fine si plante aromatice. Afla cateva ponturi pentru a face un dressing delicios.
Majoritatea salatelor de vara au multe legume si verdeata. Insa fara un sos gustos, preparatul pare fad. Pregateste un dressing natural, cu putine calorii.
Ingrediente pentru dressingul salatei de vara
Daca folosesti branza in prepararea sosului, alege una usoara (ricotta), de preferinta dietetica. In jur de 2 lingurite de branza sunt suficiente pentru o portie.
Foloseste un ulei de masline extravirgin, presat la rece. Acesta este una dintre cele mai sanatoase grasimi pentru salatele de vara. Alte uleiuri potrivite sunt cel de nuci, canola sau avocado. Uleiul se foloseste simplu sau in diverse combinatii. Cea mai cunoscuta combinatie este cu otet simplu sau balsamic. La 3 linguri de ulei pune 1 lingura de otet.
La sosul pentru salata se mai poate folosi iaurt grecesc, degresat. Nu uita de sucul de lamaie, usor si acrisor, ideal pentru salatele de vara.
Dressing pentru salata greceasca
Salata greceasca este usor de facut si necesita ingrediente prezente si in bucataria romaneasca. Sosul unei salate grecesti este foarte simplu. Trebuie sa combini uleiul de masline extravirgin cu usturoi, suc de lamaie, oregano, sare si piper. Sosul se amesteca foarte bine si se toarna peste ingredientele salatei. In unele retete se foloseste si otet balsamic.
Dressing pentru salata Caprese
Salata Caprese este unul dintre cele mai simple si mai elegante preparate din bucataria italieneasca. Tot ce ai de facut este sa torni putin ulei de masline extravirgin peste branza si rosii, apoi sa adaugi sare si piper dupa gust.
Pentru un contrast cromatic, foloseste si otet balsamic, insa acesta nu face parte din reteta originala. In unele cazuri se pune sare kosher si piper negru proaspat macinat. Este important sa adaugi uleiul in ultimul moment, altfel preparatul isi strica gustul.
Dressing pentru salata bulgareasca
Salata bulgareasca (Shopka) este una dintre preferatele romanilor, iar acestia o servesc cu placere in timpul vacantelor la vecini. Pentru dressingul de salata, pune intr-o punga ulei de floarea-soarelui, sare, piper si otet. Inchide punga si agita bine, pentru omogenizare. Toarna sosul peste legume si tine salata la frigider pana cand va fi servita. Adauga branza rasa in ultimul moment.
Sursa foto: damyhealth.com