Martipanul este un ingredient pentru deserturi folosit de secole in bucatariile diverselor popoare. Cel mai adesea, martipanul este utilizat pentru a decora prajiturile prin crearea unor figurine . De asemenea, este folosit in cazul retetelor cu fondant, pentru protejarea acestuia de umezeala sau pentru acoperirea torturilor si prajiturilor.
Gratie elasticitatii sale si a posibilitatilor de colorare , martipanul este utilizat ca un fel de plastelina comestibila, din care se pot face forme si figurine infinite, in functie de imaginatia si priceperea personala. Poti face din el litere, numere, frunze, fructe, oameni, animale, obiecte etc.
Pentru a realiza diverse creatii, ai nevoie de martipan obisnuit. Apoi, vei face tot felul de figurine, utilizand ciocolata, fructe, nuca etc.
1 Pregateste martipanul de casa
Exista mai multe retete de martipan facut in casa, insa toate au la baza migdalele si zaharul. Poti folosi, in plus, apa de trandafiri, zeama de lamaie, vanilie, miere etc. De asemenea, retetele de martipan se impart in doua, dupa tipul de preparare: martipan fara foc si martipan gatit pe foc.
Iata in continuare retete pentru cele doua tipuri de martipan:
Reteta de martipan facut la foc (I)
Reteta de martipan facut la foc (II)
Daca vrei sa obtii un martipan de o anumita culoare, poti pune in compozitia lui niste colorant alimentar.
2 Foloseste-l in deserturi
Cand vrei sa folosesti martipanul pentru diverse dulciuri , trebuie sa-l framanti pentru a fi elastic si sa-i dai forma dorita. In cazul in care vrei sa acoperi un tort cu martipan, trebuie ca acesta sa fie intins precum un aluat, intr-o foaie foarte subtire. Aceasta se intinde deasupra tortului precum o panza, avand grija sa nu aiba cute si sa fie asezata uniform pe suprafata prajiturii.
Cand vrei sa obtii din martipan diverse figurine precum animale, frunze, flori, fluturi, mingi, stelute etc, foloseste un strop de colorant alimentar pe care sa-l omogenizezi bine in aluatul de martipan. De asemenea, poti folosi fructe confiate , bombonele pentru decoratiuni de prajituri etc.