Exista o modalitate extrem de simpla de a conserva pepenele rosu timp de pana la jumatate de an. Trebuie insa sa tii cont de cateva lucruri.
Iata ce trebuie sa faci:
Alege cu atentie pepenele. E important ca acesta sa nu fie crapat sau lovit, sa aiba coaja intacta. Pepenele n-ar trebi sa aiba mai mult de 4 kilograme. De asemenea, e bine sa alegi pepeni dintr-un soi cu coaja mai groasa.
Pentru a conserva bine pepenii trebuie sa ii acoperi cu un strat de parafina sau de ceara care sa ii protejeze exteriorul si care sa previna pierderea umiditatii acestuia.
Sterge pepene cu o carpa uscata. Topeste parafina sau ceara folosind un vas mare asezat pe o baie de apa fierbinte. Daca nu gasesti ceara vrac, poti folosi resturi de lumanari, insa elimina fitilul. Aplica cu ajutorul unei spatule din plastic sau cu o pensula ceara lichida, dar nu foarte calda, pe toata coaja pepenelui pana ce obtii un strat de aproximativ 0,5 cm grosime. Lasa ceara sau parafina sa se raceasca si se intareasca.
Asaza pepenele intr-o ladita umpluta cu paie sau captusita cu ziare si depoziteaza-l intr-un loc intunecat, rece si lipsit de umezeala. O pivnita sau camara reprezinta locul ideal pentru pastrarea pepenelui.