Triticale (Triticosecale) este o cereala rezultata in urma recombinarii graului si a secarei. A devenit din ce in ce mai utilizata datorita productiei ridicate, dar si a numeroaselor sale intrebuintari.
Aspect
Planta de triticale se aseamana cu graul, fiind, totusi, mai viguroasa decat aceasta cereala. Sistemul sau radicular include trei tipuri de radacini: embrionare, adventiv-embrionare si adventive. Tulpina cuprinde 5-7 noduri si internoduri, primul si al doilea fiind, de cele mai multe ori, umplute cu tesut parenchimatic pufos. Inaltimea tulpinii variaza de la 40-50 cm la 120-150 cm, soiurile cele mai valoroase fiind cele cu tulpina de 90-100 cm.
Frunzele sunt alcatuite din teaca si limb , cu forme diferite. Pot fi liniar-lanceolate, de tip xerofitic sau de tip maritim, indo-european. Culoarea frunzelor variaza de la verde argintiu la verde inchis si verde galbui.
Inflorescenta este un spic compus, de dimensiuni si forme variate. Spicele pot fi laxe de tip speltoid, compacte de tip durum sau turgidum sau mijlociu de compacte, numarul spiculetelor variind in consecinta.
Fructul este o cariopsa similara speciilor parentale. Boabele au lungimea de 10-12 mm, culoare galbena-maronie sau galbena-verzuie si sunt acoperite partial sau complet cu plevi.
Cultivare
Triticale are nevoie de mai putina caldura, comparativ cu speciile parentale, secara si graul, cu precadere in etapa formarii si umplerii bobului. In schimb, planta necesita umiditate ridicata, pe timp de seceta spiculetele devenind sterile in partea superioara a spicului. In ceea ce priveste solul, triticale poate fi cultivata in soluri acide, nisipoase, sarace.
Soiurile de triticale recomandate, care ar trebui semanate intre 15 septembrie si 15 octombrie, sunt Plai , Colina, Titan, Tebea, Silver, Prospect si Ulpia.
Triticale prefera zonele colinare, regiunile submontane si depresiunile intramontane. In Romania, aceste zone includ Transilvania, nord-vestul tarii si nordul Moldovei.
In zonele de campie, triticale poate fi cultivata ca planta furajera. In Romania, suprafetele vizate sunt Campia Romana, Dobrogea, Campia Banatului si Campia Transilvaniei .
Triticale este o planta rezistenta, fapt care se traduce prin aplicarea unor doze medii de ingrasaminte, comparativ cu graul. Cand este cultivata in soluri cu fertilitate moderata, se recomanda aplicarea dozei N80 P70 K50. O treime din doza de azot se aplica toamna, restul primavara, fosforul si potasiul fiind aplicate in totalitate toamna.
La fel de bine poate fi folosit si gunoiul de grajd, aplicat sub aratura. Cantitatea recomandata este de 20-30 t/ha, folosirea acestui ingrasamant natural scazand doza de azot cu 30-40%.
Recoltarea se realizeaza inainte ca umiditatea boabelor sa atinga 16%, pentru a fi evitate pierderile prin incoltire si scuturare.
Utilizarea in bucatarie
Triticale are o valoare nutritiva superioara speciilor parentale (secara si graul), dar si a orzului. Se foloseste la prepararea painii, in raport de 1:1 cu faina de grau, sub forma de fulgi, dar si in diverse produse de patiserie si paste fainoase.
Sursa foto: seedinc.biz