Plante de gradina

#trandafiri #boboci #deschiderea bobocilor

De ce nu se deschid bobocii de trandafir

Trandafirii sunt plante foarte sensibile la daunatori , boli si problemele de mediu. Afla care sunt cele mai frecvente probleme datorita carora nu se deschid bobocii de trandafir.

Odata ce depistezi problema care iti afecteaza trandafirii din gradina, este important sa iei masuri imediat, altfel vei pierde mai mult decat bobocii. Planta poate muri in cazul in care nu primeste ingrijirile necesare la timp.


Daunatori periculosi pentru trandafiri


Insectele care afecteaza cel mai des trandafirii sunt afidele, acarienii si larvele unor insecte ca Viespea neagra a trandafirului.

Pentru combaterea afidelor se recomanda folosirea unor insecticide ca Dantop, Mospilan si Actata. Sanmite, Vertimec si Milbeknock sunt acaricidele cele mai eficace in lupta cu acarienii.

Impotriva omizilor, a larvelor periculoase, se recomanda folosirea unor insecticide ca Nurelle D, Calypso sau Karate Zeon.


Boli ale trandafirilor


Mana trandafirului se intalneste mai ales la trandafirii cultivati in sere si solarii. In gradina, bolile care iti pot afecta cel mai mult plantele sunt provocate de ciuperci. Trandafirii sunt sensibili la Fainare , Rugina trandafirului si Patarea neagra a frunzelor. Afla mai multe detalii despre cele mai frecvente boli ale trandafirilor de gradina.

Atunci cand ti-ai ingrijit foarte bine trandafirii si plantele tale sunt sanatoase si nu au fost atacate de daunatori, conditiile de mediu pot fi motivul pentru care bobocii nu se deschid.


Lipirea petalelor exterioare


Schimbarea rapida a conditiilor de mediu, de la vreme foarte umeda la vreme calduroasa cu soare puternic poate bloca deschiderea bobocilor de trandafir prin lipirea petalelor exterioare.

Cand petalele exterioare sunt umezite puternic de vremea ploioasa si apoi sunt expuse la lumina si caldura soarelui, acestea se pot lipi, intr-o "invelitoare" solida, care nu mai permite deschiderea bobocului.

La atingere, bobocul care nu se deschide este moale si umed. Petalele exterioare pot capata o culoare maronie, uscandu-se in jurul marginilor. Acesta poate fi apoi atacat de Putregaiul cenusiu.

Cand conditiile de mediu sunt responsabile de intarzierea infloririi, odata ce desfaci manual petalele exterioare lipite, vei observa ca cele din interior sunt sanatoase si frumoase. Bobocii de trandafir afectati de aceasta problema se pot usca complet sau pot cadea.


Cum previi lipirea petalelor bobocilor


Pentru ca aceasta problema sa nu-ti afecteze trandafirii din gradina, este necesar sa le asiguri plantelor o buna circulatie a aerului. Taierea corecta si plantarea la distante potrivite contribuie la o circulatie buna a aerului.

Masurile de prevenire includ si udarea corecta a trandafirilor. Uda plantele seara si intotdeauna indrepta stopitoarea sau furtunul catre baza plantei.

Atunci cand stii ca vremea va fi ploioasa un timp indelungat, poti construi un adapost temporar pentru trandafirii tai. Protejati de umezeala excesiva, acestia vor rezista mai bine.

Daca bobocii afectati dau semne de imbolnavire cu Putregaiul cenusiu este important sa-i elimini rapid, pentru a preveni moartea tulpinii trandafirului si infectarea plantelor din jur.



Sursa foto: Coffeegirlgirolami.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului