Plante de gradina

#sofran gradina #cultivare sofran #sofran

Stai la curte? Cultiva aceasta planta si ai toate sansele sa te imbogatesti

Daca stai la curte e bine sa stii aceste informatii. Exista o planta pe care daca o cultivi te poate ajuta sa te imbogatesti. Este vorba despre cel mai scump condiment din lume. 450 de grame costa intre 500 si 5.000 de dolari. Un kilogram ajunge chiar si la 10.000 de euro.

Este vorba despre vestitul sofran. Motivul pentru care este atat de scump? Metoda de recoltare necesita forta de munca, ceea ce face productia costisitoare. Acesta este recoltat manual din floarea Crocus sativus, cunoscuta si drept crocus de sofran. Termenul de sofran se aplica structurilor sub forma de fir ale florii numite stigmat.

Inflorirea si recoltarea filamentelor se face intre lunile octombrie si noiembrie. Florile din care se obtine stigmatul se culeg la primele ore ale diminetii sau seara, cand sunt putin mai inchise. 

Beneficiile sofranului asupra organismului

Este in primul rand un antioxidant puternic. Are proprietati antidepresive, protejeaza celulele creierului impotriva leziunilor progresive, amelioreaza inflamatia, reduce apetitul si ajuta la pierderea in greutate. 

Poate imbunatati starea de spirit si poate trata simptomele depresive. Sofranul se mai numeste condumentul soarelui. Cinci studii au aratat ca  suplimentele de sofran au fost semnificativ mai eficiente decat placebo in tratarea simptomelor depresiei usoare pana la moderate.

Poate avea proprietati de combatere a cancerului. Fiind bogat in antioxidanti, sofranul ajuta la neutralizarea radicalilor liberi nocivi. In studiile pe eprubeta, s-a demonstrat ca sofranul si compusii sai ucid in mod selectiv celulele canceroase de colon sau le suprima cresterea, lasand in acelasi timp celulele sanatoase nevatamate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului