Plante de gradina

#buruieni comestibile #buruieni gradina #buruieni

Descopera 5 buruieni din gradina ta despre care nu stiai ca sunt comestibile!

 

In gradina noastra, adesea privim buruienile ca pe niste invadatori nedoriti, ce trebuie eradicati. Cu toate acestea, ar trebui sa fim deschisi spre a descoperi potentialul neasteptat al naturii. Este uimitor cate plante considerate buruieni se pot dovedi a fi comestibile si chiar hranitoare. In acest articol, vom explora cinci buruieni din gradina ta despre care, probabil, nu stiai ca pot fi utilizate in bucatarie. Descopera aceste comori culinare ascunse chiar sub nasul tau!

1. Papadie (Taraxacum officinale)

Probabil, una dintre cele mai cunoscute si raspandite buruieni, papadia nu este doar o floare frumoasa, ci si o planta comestibila. Frunzele tinere ale papadiei pot fi adaugate in salate, iar radacinile pot fi prajite si folosite ca inlocuitor de cafea. In plus, florile galbene ale papadiei pot fi transformate intr-un delicios sirop sau intr-o indulcire naturala pentru ceaiuri si deserturi.

2. Iarba grasa sau papura (Portulaca oleracea)

Papura, cunoscuta si sub numele de "iarba grasa", este o buruiana suculenta cu frunze si tulpini carnoase. Frunzele si tulpinile acestei plante pot fi consumate crude in salate sau pot fi adaugate in supe si tocanite. Papura este bogata in antioxidanti, vitamine si minerale esentiale.

3. Patlagina (Plantago spp.)

Patlagina este o buruiana obisnuita in multe zone si este recunoscuta pentru proprietatile sale vindecatoare. Frunzele sale pot fi consumate atunci cand sunt tinere si fragede, iar gustul lor este similar cu cel al spanacului. Acestea pot fi adaugate in salate, supe sau pot fi gatite ca o leguma verde sanatoasa si hranitoare.

4. Tintaura sau Racovina (Stellaria media)

Tintaura, cunoscuta si sub numele de "iarba pasarii", este o buruiana mica si delicata cu frunze si tulpini suculente. Aceasta poate fi consumata in intregime si are un gust proaspat si crocant, asemanator cu cel al salatei. Poate fi folosita ca ingredient in salate sau poate fi adaugata in sandvisuri pentru a aduce un plus de textura si savoare.

5. Macrisul (Rumex spp.)

Macrisul este o buruiana comuna cu frunze mari si lungi, usor acide in gust. Frunzele tinere si suculente ale macrisului pot fi adaugate in salate pentru a aduce o nota racoritoare si usor acidulata. De asemenea, frunzele pot fi gatite ca spanacul sau utilizate in diverse preparate culinare. Macrisul este bogat in vitamine si minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K si fier.

 

Asadar, inainte de a scapa de acesti invadatori nedoriti, mai gandeste-te putin. Pot deveni ingrediente surprinzatoare in bucatarie. Le poti folosi in salate sau la diverse mancaruri si chiar sosuri. Gusta-le si da-le o sansa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului