Plante de gradina

#cultura spaniola #trandafiri #semnificatie

Semnificatia trandafirilor in cultura spaniola

Trandafirii au fost intotdeauna considerati simboluri ai frumusetii si iubirii, iar in Spania, aceste flori au o istorie bogata si o semnificatie speciala. Trandafirii spanioli aduc o nota aparte atat in gradini cat si in cadrul ceremoniilor si in operele de arta. Potrivit traditiei, pe 23 aprilie in Barcelona are loc sarbatoarea Sant Jordi, ucigasul de dragoni, iar spaniolii sarbatoresc cu trandafiri rosii si cu literatura. Potrivit legendei, trandafirul rosu se intoarce la un dragon care sufla foc, al carui sange se pare ca a creat o tufa de trandafiri.

 

Trandafirii au fost adusi in Spania in timpul perioadei maurilor, si s-au raspandit rapid in intreaga tara. Aceasta influenta maura a lasat o amprenta puternica asupra peisajului si culturii spaniole, iar trandafirii au devenit un element central in gradinile si curtile spaniole.

Unul dintre cele mai faimoase simboluri ale trandafirilor in Spania este "Fiesta de la Rosa" sau "Festivalul Trandafirilor," care are loc in mai multe orase spaniole. Aceasta sarbatoare este o ocazie de a celebra frumusetea si semnificatia trandafirilor, prin parade, dansuri si expozitii de flori.

Trandafirii spanioli sunt adesea asociati cu pasiunea si iubirea, iar in poezie si literatura, acestia au fost subiecte frecvente. Poetul spaniol Federico Garcia Lorca, de exemplu, a folosit des simbolistica trandafirilor in opera sa pentru a exprima sentimente profunde de iubire si pasiune.

In Spania, trandafirii au de asemenea si o semnificatie religioasa. In Saptamana Mare care marcheaza Patimile lui Isus, trandafirii sunt folositi pentru a decora icoanele si crucile in procesiunile religioase.

Trandafirii spanioli au inspirat, de-a lungul istoriei, arhitecti si designeri. Acestia au fost adesea inclusi in motivele arhitecturale, in mozaicuri si in designul interior al cladirilor spaniole, contribuind la frumusetea si eleganta lor. Peisajul spaniol este, de asemenea, marcat de trandafiri, care infloresc in parcuri, gradini si in curtile interioare ale caselor si palatelor.

Specialistii in trandafiri dezvaluie care sunt cele mai speciale soiuri de trandafiri din Spania.

O specie aparte de trandafir spaniol este "Russelliana" cunoscut si sub numele de Old Spanish Rose, Russell's Cottage Rose, Scarlet Grevillei sau Souvenir de la Bataille de Marengo. Aceasta soi hibrid deosebit de elengat are flori duble de culoare mov si frunze fine, lucioase de culoare verde inchis care adauga contrast si eleganta.

Trandafirul Russelliana isi are originile in Orientul Mijlociu si in regiunea mediteraneana, iar numele sau este un omagiu adus lui Lord Russell, un pasionat colectionar de plante si trandafiri din secolul al XIX-lea.  Este un trandafir parfumat a carei familie nu a fost oficial confirmata, dar conform publicatiei Random House din 1993, „The Quest for the Rose”, ar putea fi o incrucisare intre R. multiflora si R. setigera.

Situat pe coasta mediteraneana a Spaniei, Valencia este numit si „orasul florilor”. Specific acestui oras este trandafirul hibrid, foarte parfumat, Valencia cu flori mari de culoare galben-caisa. Forma sa obisnuita de tufis poate atinge inaltimi de peste 3 metri. Trandafirul Valencia se mai numeste si Koreklia, dupa creatorul sau. Membru al distinsei familii Kordes, acesta a creat trandafirul in anul 1989.

Spanish Sunset (Rosa „Sunstar”) este numele comercial al unui trandafir hibridizate de Frank Shuurman din Noua Zeelanda. Florile sale portocalii si galbene stralucitoare infloresc aproape continuu, creand un contrast frumos cu frunzele verzi inchise, lucioase. Aceasta tufa remarcabila de trandafiri, creste pana la aproximativ 4 metri in inaltime si prezinta o rezistenta puternica la boli. Spanish Sunset este o incrucisare intre doi trandafiri hibrizi, „Alexander” cu flori rosii  si „ Golden Emblem” cu flori galbene. Un loc de gradina cu soare din plin i se potriveste cel mai bine acestui soi de trandafir.

Incepand de luna aceasta, iubitorii de trandafiri din Spania se pot bucura si pot alege dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliati si celebri in intreaga lume! Famous Roses a lansat varianta in limba spaniola a site-ului. 

Pe site gasiti trandafirii de care aveti nevoie pentru a va transforma casa si gradina in galerii de arta. De la trandafiri cataratori si parfumati pana la trandafiri de dulceata, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliati, celebri si cu garantie pentru prindere, soi si culoare, Famous Roses va ofera cei mai calitativi si rezistenti butasi de trandafiri de pe piata. Acesti trandafiri de colectie, adevarate opere de arta pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezista an de an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare