Plante de gradina

#plante #floare #flori #saxifraga oppositifolia #zone reci #saxifraga

Impresionanta floare care creste in cele mai reci locuri de pe Pamant

Saxifraga oppositifolia pare o planta simpla si banala cand o vezi pentru prima data, insa odata ce ii descoperi povestea, iti dai seama ca merita pe deplin sa fie numita floare-eroina. Saxifraga oppositifolia creste in cele mai reci locuri de pe Pamant si s-a adaptat la conditiile crunte de viata din creierii muntilor, astfel ca in fiecare primavara isi arata frumoasele flori mov-rozalii. Din pacate, acolo unde creste ea, nu prea vin multi vizitatori, din cauza temperaturilor foarte scazute, asa ca cei mai multi se bucura de frumusetea plantei doar admirand-o in fotografii.

Creste in Groenlanda si in Alpii Elvetieni

Desi are un aspect firav, Saxifraga oppositifolia creste in fiecare an in insula Kaffeklubben din nordul Groenlandei, in Irlanda de Nord, in anumite regiuni din Canada si in Alpii Elvetieni, uneori chiar si la o altitudine de peste 4500 de m. De altfel, unul dintre cei mai reputati botanisti elvetieni, Christian Korner, a descoperit ca minunata floare de munte creste la cele mai mari altitudini, unde alte plante nu ar supravietui frigului si zapezii.

"Ar trebuie sa fie considerata una dintre cele mai frumoase flori ale lumii, in special datorita capacitatii sale de a creste in locuri pustii si dezolante", a spus botanistul canadian Nicholas Polutin despre deosebita floare.

Acolo sus, pe crestele muntilor, Saxifraga oppositifolia infloreste la inceputul lunii mai, cand zapada se mai topeste, iar frigul nu mai este atat de taios.

[[//www.wildaboutbritain.co.uk/pictures/data/4/Purple_Saxifrage-1.jpg]]

S-a adaptat la climatul arctic

Saxifraga oppositifolia nu este deranjata de temperaturile negative, ba chiar se simte bine in acest climat rece, deoarece s-a adaptat la conditiile de viata. Planta creste in special printre pietre, iar radacinile ei sunt foarte adanci in pamant, pentru a putea extrage apa si sarurile minerale.

De asemenea, planta se simte protejata de pietre, iar radacinile nu ii ingheata, chiar daca temperaturile sunt mult sub zero grade. Frunzele sunt lucioase si dense si sunt acoperite de pori care impiedica eliminarea apei.

Este comestibila

In mod surprinzator, florile Saxifraga oppositifolia sunt comestibile si au o aroma dulceaga, insa cei care ajung la aceasta minune a lumii se feresc sa le rupa, tocmai datorita faptului ca stiu cat de rare si de pretioase sunt.

Sursa foto: wildaboutbritain.co.uk, exviking.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului