Plante de gradina

#seminte #plante #flori #gradina

Poti sa plantezi seminte mai vechi?

Daca tocmai ai gasit un pachet cu seminte de flori achizitionat in urma cu un an si nu stii daca este in regula sa incerci sa le cultivi pe acestea sau sa cumperi altele noi, citeste in continuare pentru a afla ce ai de facut.


In primul rand, este important sa stii ca cele mai multe soiuri de legume si flori pot fi cultivate si din seminte mai vechi daca esti un gradinar bun si stii cum sa stimulezi cresterea plantelor. Daca ai experienta cu plantele, din semintele vechi pot iesi culturi la fel de frumoase ca din niste seminte noi, insa ai nevoie de multa atentie si meticulozitate.


Valabilitatea semintelor


Cu o depozitare corespunzatoare, semintele de legume pot fi plantate si la 5 ani dupa anul de productie, avand un grad de germinare destul de ridicat . De exemplu, semintele de varza, dovleac, mazare, fasole, rosii, sfecla, morcovi, salata, spanac, pepene, vinete sau castraveti pot rezista intre 3 si 6 ani. De asemenea, sunt si seminte de flori care pot rezista pana la 4 – 5 ani, iar printre acestea se numara: garoafele, crizanteleme, zinnia si macii. Pe ce dealalta parte, muscatele, violetele, verbena sau germenele pot fi cultivare doar din seminte cu o vechime de maxim 2 ani.


Cum sa testezi semintele


Daca ai un plic cu seminte mai vechi de 1 an, poti aplica acestora un test prin care poti observa daca mai sunt bune sau nu. Ia 10 seminte dintr-o punga, insafoasa-le intr-un prosop ud de hartie si apoi inchide servetelul, cu tot cu seminte, intr-un plic care se inchide ermetic.  Tine punga de plastic timp de 10 zile la temperatura camerei, iar finalul acestei perioade verifica semintele: daca 8 din 10 seminte sunt germinate, semintele sunt bune, insa daca rasar mai putin de 6 – 7, semintele au o calitate care lasa de dorit si ar fi mai bine sa achizitionezi altele.


Cum sa depozitezi semintele


Daca ai de gand sa mai pui la pastrare cateva seminte pentru anul urmator, ar fi bine sa le stochezi intr-un loc intunecos si racoros, bine aerisit, cu un grad de 30% umiditate. In cazul in care interiorul recipientului de stocare condenseaza, ar fi bine sa depozitezi doar seminte bine uscate si sa le asezi intr-un recipient de plastic sau metal care se inchide perfect.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului