Plante de gradina

#compost #ingrasamant #gradina #frunze

Ce poti face cu frunzele de pe jos

Frunzele cazute pe jos par sa fie incomode pentru majoritatea gradinarilor si cei mai multi au tendinta sa le adune si sa le arunce, insa natura este atat de complexa, incat totul poate fi utilizat cu un scop precis si benefic. Astfel, cu frunzele din gradina ta, iti poti infrumuseta si mai mult spatiul verde.


Iata 3 modalitati de a utiliza frunzele uscate in avantajul tau


Formeaza un compost


Cea mai buna solutie pe care o ai atunci cand vrei sa scapi de frunzele uscate din gradina, este sa le strangi pe toate intr-un loc si sa le lasati sa stea timp de cateva zile (sau chiar cateva saptamani), insa nu inainte de a fi amestecate cu paie uscate si/sau rumegus pentru a evita umezirea si putrezirea compostului.


Frunzele uscate fac parte din ecosistem si devin un fertilizator excelent pentru sol si pentru plantele din gradina ta. Astfel, inainte de plantarea unoi flori sau chiar si dupa cultivare poti adauga acest compost in solul plantelor tale. Frunzele uscate se vor descompune in scurt timp si vor oferi solului multe minerale si ingrediente care constituie un ingrasmant natural.


Utilizeaza-le pentru protectie impotriva inghetului


Daca obisnuiesti sa plantezi toamna tarziu sau primavara devreme, este necesar sa protejezi cultura de un eventual inghet, si cum poti face acest lucru mai bine daca nu printr-o „patura” naturala de frunze uscate. Aduna toate frunzele din gradina si mentine-le intr-un loc uscat si racoros pana in momentul in care vei avea nevoie de ele, iar dupa cultivarea florilor sau a legumelor, imprastie-le intr-un strat gros pe toata suprafata cultivata.


In acest fel, cultura ta va fi ferita de inghet, iar in plus, solul va avea o umiditate potrivita pentru a stimula formarea radacinilor.


Lasa-le direct pe sol


Daca te gandesti sa le folosesti sub forma de ingrasamant, le poti lasa direct pe sol, iar ele se vor descompune in timp util pentru a patrunde solul si pentru a-i oferi acestuia toate ingredientele necesare.

Daca doresti, poti sa  grabesti patrunderea lor in pamant prin greblarea sau saparea solului, insa incearca sa lasi totusi o anumite cantitate de frunze la suprafata pentru a se decompune in timp, inganduind solului sa se bucure pe o perioada mai mare de timp de toti nutrientii necesari.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului