Plante de gradina

#plante medicinale #plante gradina #musetel #galbenele #echinaceea #nalba mare

Plante medicinale in gradina proprie

Plantele medicinale sunt folosite din vremuri stravechi la prepararea unor remedii eficiente pentru tratarea unei multitudini de afectiuni. Pentru a te bucura si tu de efectele lor benefice, dar si de aspectul lor placut, iata cateva plante medicinale care isi pot gasi locul si in gradina ta!
 

Nalba mare


Nalba mare (Althaea officinalis) este o planta medicinala eficienta, cunoscuta si sub denumirea de nalba alba, nalba buna, nalba de camp, nalba de lunca sau ruja. Radacinile reprezinta partea folositoare a acestei plante si, pentru a putea fi utilizate cu succes, recoltarea lor trebuie realizata in lunile octombrie-noiembrie.

Nalba mare este o planta erbacee, ce poate atinge o inaltime de pana la 1 m. Este acoperita cu peri si are flori de culoare roz-violet care apar din iulie pana in septembrie. Creste spontan in zonele de campie, in apropierea drumurilor, a gardurilor si a caselor nelocuite.

Radacinile de nalba mare sunt folosite pentru a trata afectiuni interne, precum gastrita si ulcerul peptic. Extern, radacinile pot fi aplicate pentru a trata vanatai, intinderi musculare, muscaturi de insecte, inflamatii ale pielii, intepaturi.
 

Musetelul


Musetelul se numara printre cele mai utilizate si apreciate plante medicinale, dat fiind faptul ca este de folos in tratarea unui numar foarte mare de probleme. Musetelul este o planta erbacee, ce poate atinge o inaltime de 20-60 cm. Raspandita pe intreg teritoriul Romaniei, planta creste atat in zonele de campie, cat si in cele muntoase.

Pentru a te bucura la maxim de proprietatile lor terapeutice, culege florile de musetel in momentul in care cele mai multe dintre acestea au petalele dispuse orizontal. Recolteaza musetelul in mai-iunie.

Musetelul are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, analgezice, antihistaminice, cicatrizante.
 

Galbenelele


Galbenelele sunt plante medicinale nepretentioase, care se dezvolta in aproape orice tip de sol (atata vreme cat este umed) si care te ajuta sa combati o multime de probleme. Printre altele, poti folosi galbenelele pentru a trata muscaturile, intepaturile, intinderile musculare, ranile si venele varicoase.

La nivel intern, galbenelele au darul de a trata infectiile si febra. Infuziile de galbenele imbunatatesc circulatia sangvina si, consumate regulat, amelioreaza aspectul venelor varicoase. Galbenele sunt, de asemenea, folosite in tratarea ulcerului si a gastritelor.
 

Echinaceea


Echinaceea este o planta medicinala perena, cu flori in diverse nuante de violet rosiatic, in functie de specie. Se dezvolta excelent in soluri bine drenate, in locuri cu lumina din belsug. In medicina, sunt folosite speciile Echinacea augustifolia, Echinacea pallida si Echinacea purpurea.

Echinacea stimuleaza sistemul imunitar, intarindu-l impotriva infectiilor bacteriene si virale. De asemenea, are proprietati antibiotice care contribuie la ameliorarea alergiilor. Radacinile de echinaceea sunt folosite la tratarea iritatiilor, ranilor si a arsurilor.
 

Alte plante medicinale


Numarul plantelor medicinale care isi pot gasi locul in gradina ta este foarte mare. Iata cateva pe care nu ar trebui sa le ignori:

- Aloe vera
- Brusturele cu scaieti
- Menta
- Ghintura galbena
- Ginseng
- Salvia
- Obligeana
- Arnica
- Sanzienele etc.

Foto : aloevera-forever.eu
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului