Plante de gradina

#rasaduri #ingrijire rasaduri #rasaduri primavara

Ingrijirea rasadurilor semanate in aceasta primavara

Dupa ce au rasarit, rasadurile semanate primavara au nevoie de ingrijiri speciale. Exista mai multi factori de care este important sa tii cont cand ingrijesti noile rasaduri. Acestia sunt: temperatura, aerisirea, irigarea, lumina, combaterea buruienilor, daunatorilor si bolilor, fertilizarea.
 

Rasadurile si temperatura


Fiecare planta are nevoi proprii in ceea ce priveste temperatura. Unele legume necesita o temperatura a substratului de 23 grade Celsius, iar altele de 32 grade.

In fiecare rasad este indicat sa fie plante care au aceleasi nevoi de temperatura. Este recomandat ca temperaturile la care sunt tinute rasadurile sa nu fie prea scazute deoarece plantele rasar mai greu. O temperatura prea mare face plantele sa fie vulnerabile in fata bolilor. Cand exista scaderi mari de temperatura, rasadurile se invelesc cu o folie de plastic, cu papura sau paie.

Cand se transplanteaza, plantele trebuie sa fie acomodate cu temperatura de afara. Acest proces de "calire" se face in mai multe etape, prin scoaterea afara cateva ore si marirea numarului de ore, treptat. In cazul unui soc termic, plantele pot muri deoarece nu suporta diferenta prea mare de temperatura intre gradina si interior.
 

Rasadurile si lumina


Lumina este unul dintre factorii de baza pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor. Odata cu rasarirea, plantele trebuie sa beneficieze de lumina atat cat au nevoie. Orientarea rasadurilor fata de punctele cardinale, precum si densitatea rasadurilor influenteaza cantitatea de lumina primita de plantele rasarite.
 

Rasadurile si spatiul


Cand rasadurile sunt la o distanta mai mica de 3 cm pot deveni vulnerabile si se pot imbolnavi. Se recomanda smulgerea unor plante pentru a le face loc celorlalte. Plantele inlaturate fie se arunca, fie se planteaza in acelasi sol, in aceleasi conditii de temperatura.
 

Rasadurile si aerisirea


Aerisirea asigura improspatarea aerului si eliminarea dioxidului de carbon. In cazul serelor, se folosesc instalatiile speciale pentru aerisire. Rasadurile nu se lasa in bataia vantului.
 

Rasadurile si irigarea
 

Fiecare planta are nevoie de o anumita cantitate de apa. Pentru rasaduri, este important sa se evite excesul de umiditate din substrat, precum si umiditatea existenta in atmosfera. Irigarea se face, in general, dimineata, cu o apa la temperatura obisnuita, astfel incat sa nu fie un soc pentru plante.
 

Rasadurile si fertilizarea


Rasadurile au nevoie de o fertilizare moderata la o saptamana dupa ce au rasarit. Se pot folosi substante hranitoare speciale pentru rasaduri. Acestea ar trebui sa contina elemente precum potasiu, azot, magneziu, calciu, fosfor, bor sau sulf. Odata cu hranirea rasadurilor este important sa se verifice si aciditatea solului. Pentru a reduce nivelul de aciditate din sol se foloseste cenusa sau faina de oase.

Replicarea rasadurilor


Replicarea este un proces care trebuie sa aiba loc timpuriu. In general, la aproximativ 10 zile de cand au rasarit plantele tinere se realizeaza replicarea.

Sursa foto : dragonfli.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului