Plante de gradina

#legume #zapada #mazare #plante de gradina

Mazarea de zapada

Mazarea de zapada este un soi inrudit cu varietatea cultivata la scara larga in Romania. Este o planta leguminoasa, gustoasa si hranitoare, care poate fi cultivata cu succes in gradina proprie.


Descriere


Mazarea de zapada (Pisum sativum var. saccharatum) este originara din sudul Europei. Intocmai cum ii sugereaza si numele, este o planta leguminoasa rezistenta la frig. Este o planta erbacee, cataratoare, care poate atinge o inaltime de maxim 2 m, intinzandu-se pe o suprafata de 1 m.

Produce flori albe la inceputul verii. Floarea de mazare de zapada are 5 sepale, 5 petale si 10 stamine. Pastaile pe care le produce sunt plate, cu cate 5-7 seminte in interior. Pastaile pot atinge o lungime de cativa centimetri si, pentru a putea fi mancate, trebuie culese inainte sa atinga maturitatea.


Cultivare si ingrijire


Mazarea de zapada este renumita atat pentru utilizarea sa in bucataria chinezeasca, cat si pentru faptul ca este o planta ce tolereaza frigul iernii. Pentru a te putea bucura de ea, este important sa o cultivi intr-un sol cu un pH intre 6.5 si 8.0. Se adapteaza cu succes la solurile luto-argiloase, argiloase, nisipo-argiloase si prefera fertilizarea moderata.

Este esential sa plantezi mazarea de zapada cand temperaturile exterioare nu mai coboara sub 7 C, iar pericolul inghetului a disparut complet. Totodata, solul trebuie sa fie suficient de uscat pentru ca plantarea sa fie una reusita.

Asaza semintele de mazare de zapada la o adancime de 3-5 cm in sol. Se recomanda sa lasi intre fiecare samanta o distanta de aproximativ 3 cm. De asemenea, nu uita sa lasi si intre randurile de mazare de zapada o distanta de circa 45 - 60 cm.

Pentru a-ti proteja plantele de arsita verii, se recomanda aplicarea unui strat generos de mulci. Acesta va impiedica acumularea de apa in exces pe durata perioadelor cu precipitatii abundente. In plus, este important sa nu plantezi mazarea de zapada in bataia directa a razelor de soare.

Retine ca sistemul radicular al acestor plante leguminoase este destul de sensibil, prin urmare se recomanda atentie sporita in timpul lucrarilor in gradina care risca sa le perturbe radacinile.

Fertilizarea plantelor se poate face imediat dupa insamantare. Ulterior, poti aplica ingrasamant dupa prima recolta.


Recoltarea


Pentru a putea recolta la timp pastaile de mazare de zapada, este important sa le supraveghezi dezvoltarea. Acestea trebuie culese inainte sa atinga maturitatea - cu alte cuvinte, inainte ca boabele de mazare sa devina proeminente in interiorul pastaii. Dupa prima recolta, le vei putea culege o data la 1-3 zile.

Mazarea de zapada proaspata trebuie consumata cat mai curand. Poate fi depozitata intr-o punga de plastic in frigider, unde va rezista maxim 3 zile.


Proprietati medicinale


Mazarea de zapada este folosita adesea la pregatirea mancarurilor din bucataria chinezeasca. Consumul sau este, de altfel, indicat datorita bogatiei de substante nutritive pe care le contine. Mazarea de zapada are un continut ridicat de vitamina A, C, B6 si acid folic, cele din urma contribuind la reducerea acumularii de homocisteina in organism.

Foto: tamaraduker.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului