Plante de gradina

#ingrijire plante #ingrijire #Ornithogalum #steaua din Bethlehem

Cum cresti Ornithogalum, steaua din Bethlehem

Ornithogalum este un gen de plante perene native din Europa si Africa. Planta este populara datorita aspectului sau delicat.


Aspectul plantei Ornithogalum


Ornithogalum este o planta cu bulbi, cu tulpina subtire, de aproximativ 30 cm, cu frunze la baza si inflorescente in varf, in forma de stea. Florile sunt adesea albe cu dungi verzi in mijloc. Culorile florilor difera in functie de specie, insa, putand fi albe, galbene, portocalii. In cazul florilor albe, pe masura ce floarea se usuca, nuantele de verde se estompeaza pana cand dispar complet. Gratie culorilor, formei si texturii matasoase a florii, Ornithogalum este o planta foarte apreciata.

Denumirea populara a plantei (steaua din Bethlehem) vine de la aspectul de stea al petalelor.


Specii de Ornithogalum


Genul Ornithogalum cuprinde in jur de 180 de specii, printre care cele mai cunoscute sunt Ornithogalum umbellatum, Ornithogalum arabicum, Ornithogalum saundersiae. Unele specii de Ornithogalum sunt plante mici, compacte, cu inflorescente mari, fiind flori potrivite pentru ghivece.

Unele specii provin din sud-vestul Africii de Sud. Acestea infloresc primavara, nu rezista la inghet si au nevoie de mult soare. Alte specii de Ornithogalum provin din regiunile tropicale si subtropicale africane, infloresc spre sfarsitul primaverii si vara, avand nevoie de multa lumina. Cea de-a treia categorie de plante Ornithogalum este intalnita in bazinul Marii Mediterane (Ornithogalum arabicum). Plantele infloresc primavara si se dezvolta bine chiar si la temperaturi scazute, insa trebuie crescute intr-un loc insorit.

Ornithogalum dubium este o specie recomandata pentru gradinile din zonele temperate. Planta necesita un sol umed si trebuie tinuta la soare. Pentru conditii optime de crestere, se adauga in sol compost sau materie organica. Planta trebuie udata mereu pentru ca solul sa nu apuce sa se usuce.


Conditii de crestere pentru Ornithogalum


Steaua din Bethlehem se planteaza intr-un sol bine drenat, intr-un loc unde planta beneficiaza de cat mai multe ore de soare pe zi. Daca planta este crescuta in ghiveci, este absolut necesar sa existe gauri de drenaj deoarece bulbii de Ornithogalum putrezesc in apa statuta.

Bulbii se planteaza in gropi de cativa centimetri, cu varful in sus. Dupa plantare, pamantul se uda bine in jur. Planta prinde radacini si poate face lastari in toamna.

Perioada de inflorire difera de la o specie la alta, florile fiind albe, galbene, portocalii etc. Dupa perioada de inflorire, planta nu trebuie deranjata, in special frunzele trebuie lasate sa lucreze in favoarea bulbului. Mai tarziu, la finalul verii si toamna, frunzele se ofilesc, iar planta intra intr-o stare latenta. In acest moment, frunzele pot fi indepartate.


Cum folosesti Ornithogalum


Ornithogalum este in primul rand o floare ornamentala. Cel mai adesea, steaua din Bethlehem este folosita ca floare de taiat. In perioada de inflorire, florile se taie si se folosesc in aranjamente florale, inclusiv in cocarde deoarece florile de Ornithogalum se pastreaza proaspete multa vreme.

Sursa foto: pacificbulbsociety.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului