Plante de gradina

#trandafiri #plantare #inmultire #butasire #altoire #maces #flori #butasirea in uscat #butasirea in verde

Inmultirea trandafirilor

inmultirea trandafirilor se face la sfarsitul lui octombrie sau inceputul lui martie. In functie de tipul trandafirilor poti sa alege metoda de inmultire : prin altoire si/sau prin butasire .

1 Inmultirea prin butasi

Aceast tip de inmultire nu poate fi facuta la toate soiurile de trandafiri. Doar soiurile cu ramuri din lemn moale se pot prinde direct in sol.

Operatiunea de inmultire prin butasi se numeste butasire. Butasirea este de doua feluri: butasire in uscat (care se face toamna) si butasire in verde ( se face in timpul verii).

Pentru butasirea in uscat a plantei este bine sa stii ca butasii sunt acele ramuri anuale ce ating intre 10-30 cm, care se taie toamna, inainte de caderea frunzelor. Butasii astfel obtinuti pune-i in nisip si lasa-i peste iarna in pivnita, sau intr-o camera mai racoroasa. Primavara poti sa ii scoti afara intr-un ghiveci sau in gradina langa o alta planta.

Peste un an, dupa ce ii creasc radacinile il poti planta definitiv.

Butasii verzi se fac primavera din lastarii infloriti. Spre deosebire de butasii uscati acestia pot avea dimensiuni intre 10 - 50 cm.

Lastarul de butas verde este indicat sa-l tai de la baza, sub primul ochi, iar la varf la 1-3 cm deasupra primului ochi. Taie toate frunzele inafara de cele din varful ramurii. Acestea trebuie taiate doar pana la jumatate.

Odata ce ai obtinut butasul verde infige-l intr-un ghiveci cu nisip la aproximativ 5 cm adancime. Butasul va trebui acoperit cu un borcan de sticla. Butasul se va stropi si uda zilnic, pana la sosirea toamnei, apoi se va planta direct in gradina.

Pentru taierea butasilor se va folosi o foarfeca speciala de gradinarit.

2 Inmultirea prin altoire

Spre deosebire de inmultirea prin butasi, inmultirea prin altoire este posibila la toate soiurile de trandafiri si se va face pe puieti de maces.

Puietii de maces ii obtii din fructe de maces inca necoapte. Fructele se culeg cand sunt verzi spre galbui. Zdrobeste-le si apoi planteaza-le in gradina, in santuri de 5 cm, cu tot cu pulpa. Cuiburile se fac la o distanta de 30-40 cm. Toamna inveleste cu frunze uscate, iar la venirea caldurii se curate de buruieni si se uda regulat daca nu ploua.

Toamna, acestia se replanteaza la distante de 60-80 cm. intre randuri si 40 cm pe rand, pentru a putea fi altoiti.

Taie un lastar de la trandafirul pe care vrei sa-l inmultesti. Acesta este bine sa fie gros de 5-8 cm si sa aibe floarea trecuta. Taie-i spinii si frunzele si scoate-i primul ochi impreuna cu o portiune de coaja si putin lemn. Ochiul astfel obtinut il prinzi de altarul de maces, si il introduci sub coaja, impingand cu spatula.

Infasoara bine legatura cu rafie, bumbac sau tei topit, astfel incat sa stea bine. Alcatuieste apoi un musuroi de reavan si pamant fin care sa astupe punctual de altoire.

Dupa aproximativ 2 saptamani poti da musuroiul la o parte ca sa vezi daca s-a format legatura. Verifica prin atingerea cu degetul a petitorului. Daca nu cade, inseamna ca altoiul s-a prins.


Pentru sfaturi utile, tendinte in design si solutii practice pentru locuinta ta, aboneaza-te la Newsletterul Casa si Gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului