Plante de gradina

#iarna #sezon rece #taiere #musuroire #ingrijire #flori #radacini #pamant #plante #trandafiri

Pregateste-ti trandafirii pentru sezonul rece

Exceptand arbustii de trandafiri si trandafirii salbatici, restul trandafirilor nu se opresc in mod natural din crestere iarna, ci sunt fortati de temperaturile foarte scazute sa inceteze cresterea. Inghetul le poate distruge celulele si le poate usca tulpina. Daca temperatura va creste putin, plantei ii vor da noi lastari, iar revenirea gerului ii poate distruge. Din aceasta cauza este bine sa-ti pregatesti din timp trandafirii pentru anotimpul rece.

 

Ca orice planta, trandafirul va rezista gerurilor iernii, doar daca pe perioada verii a fost ingrijit corespunzator si ferit de daunatori , deoarece o planta sanatoasa si viguroasa va trece mai usor peste sezonul rece.

Cea mai simpla si cea mai utilizata metoda este construirea unui musuroi de pamant in jurul plantei. Nu uita, insa, sa ii tai ramurile inainte.

1 Taierea

Procesul de taiere a ramurilor trandafirului se face toamna tarziu, cand acesta a intrat in repaosul vegetativ si este primul pas in pregatirea lui pentru iarna.

Taierea de tomana are scopul de a inlesni procesul de musuroire si de a inlatura ramurile prea lungi sau de prisos. Aceasta se face dupa primul inghet, insa inainte de instalarea celui de-al doilea inghet.

ATENTIE! Daca inlaturi prea multe ramuri, o iarna geroasa sau atacul unor daunatori poate dauna tufei de trandafiri!

Pentru a evita problemele limiteaza-te in a taia doar ramurile slabe,ramurile salbatice ce apar la baza plantei, pe cele uscate sau cu muguri nedezvoltati si pe cele foarte lungi, urmand ca restul sa le tai in primavara la dezmusuroire.

2 Invelirea plantei

Pentru aceasta este necesar sa aduni in jurul tulpinii trandafirului un strat de pamant de 25-30 cm care sa ajunga cel putin pana la primele ramuri ale plantei, sau sa o acopere in totalitate daca nu ai un trandafir catarator sau unul foarte inalt. Stratul astfel construit are rolul de a mentine temperatura care este in pamant pana la nivelul ramurilor protejandu-l de ger.

Acoperirea cu pamant a plantei se face la sfarsitul lui noiembrie sau chiar inceputul lui decembrie, inainte de a ingheta pamantul.

Este recomandat ca pamantul folosit pentru invelirea plantei sa fie usor, nisipos. Se poate folosi si un amestec de turba cu pamant. Poti adauga si un strat protector de materie organica format din paie, rumegus, frunze sau ace de brad. Acestea vor proteja planta de gerurile cumplite.

Dupa invelirea cu pamant a tufei de trandafiri, preseaza usor, cu mana pamantul pentru a-l fixa in jurul plantei si pentru a evita caderile acestuia.

De asemenea, este bine sa nu folosesti folie de plastic sau conuri albe de plastic pentru protejarea plantei de frig, deoarece acestea mentin umezeala ceea ce favorizeaza aparitia mucegaiului.

ATENTIE! Inca de la inceputul toamnei nu mai pune ingrasamant plantei pana la venirea primaverii, deoarece aceasta va produce noi boboci ce nu vor rezista peste iarna.


Pentru sfaturi utile, tendinte in design si solutii practice pentru locuinta ta, aboneaza-te la Newsletterul Casa si Gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare