Plante de gradina

#gladiola #plante #flori

Gladiola

Gladiola , nume care se trage din latinescul "sabie", este o planta perena care se inmulteste prin bulbi, , din familia Iridaceae. Uneori denumita si "crinul sabie", cel mai folosit nume pentru aceasta planta ramane totusi, gladiola. Tipurile Oenostachys, Homoglossum, Anomalesia si Acidanthera, care initial erau considerate specii independente, in prezent cu catalogate drept gladiole.


 

Descriere

 

Clasa gladiolelor contine 260 de specii, din care 250 sunt native din Africa (zona Sahara) si sudul Africii. Cam zece dintre specii sunt native din Eurasia (Europa/Asia). Exista 160 de specii endemice din Africa de Sud si 76 soiuri specifice Africii tropicale. Aceste clase variaza foarte mult, avand de la flori mici si discrete, pana la flori uriase, aceste categorii fiind folosite mai ales in comert.

Aceste "ierburi perene" atragatoare supravietuiesc in clima cu temperaturi ridicate. Plantele cresc cu forme circulare si simetrice, invelite in "tunici" fibroase. Tulpina lor este in general fara ramuri si produc de la una la noua fruze lungi si ascutite, de forma unei sabii in teaca. Fruzele de la baza sunt de obicei mai scurte si pot avea avea forma unui crucifix.

Florile cu parfum sunt mai mari si primesc suport de la doua "petale" verzi de care sunt prinse si care au textura de piele. Impreuna cu sepalele, florile se unesc la baza in forma unui tub. Ovarul plantei prezinta capsule care contin semintele.

Florile de gladioala vin intr-o paleta larga de culori, de la roz la rosiatic, violet deschis, cu marcaje pe petale, pana la flori albe, crem sau portocalii.

Specile din Africa de Sud au fost initial polenizate numai de albine, dar dupa ce s-au produs anumite mutatii in planta, acestea au inceput sa fie polenizate si de pasarea colibri, molii de noapte, muste cu trompa si multe alte insecte. In zonele temperate ale Europei, multe din soiurile hibride de gladiole sunt polenizate de viespi. Cel mai raspandit "polenizator" in Europa, este o specie de molie, denumita European Hawk-moth Macroglossum Stellatarum.

 

Intrebuintare

 

Multe dintre varietatile si hibrizii de gladiole se folosesc ca plante ornamentale datorita culorilor florilor. Speciile folosite in zilele noastre sunt de fapt rezultatul unei imperecheri de cinci specii cu alte trei soiuri, Grandiflorus, Primulines si Nanus.

Gladiolele sunt plante foarte bune pentru a fi taiate si asezate in diferite ornamente. In gradina, acestea trebuie totusi protejate pentru ca se pot rupe usor din cauza vantului si inaltimii lor. Gladiolele mai sunt o sursa de hrana pentru diferite larve de fluturi printre care si cel denumit Large Yellow Underwing.

 

Cultivare

 

In zonele cu clima temperata, bulbii plantelor trebuie scosi din pamant in toamna si pastrati peste iarna in locuri mai calde, ca sa nu inghete. Unele specii de gladiole, ca Naus, sunt mai rezistente, iar bulbii acestora pot fi lasati in pamant, dar numai daca iernile sunt uscate.

Plantele de gladiole se produc ori din bulbi deja formati, ori prin cresterea din samanta, dar indiferent de metoda, planta va avea nevoie de cativa ani pentru a ajunge la dimensiunea de inflorire. Bulbii trebuie scosi din pamant odata la cativa ani si divizati pentru a-si pastra vigurozitatea.

Sursa foto : www.ausgardener.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului