Plante de gradina

#gladiola #flori #plante

Cum sa cresti gladiolele

Gladiolele sunt plante care se cresc usor, fiind foarte apreciate datorita florilor colorate pe care le fac. Acestea sunt disponibile intr-o gama foarte variata de culori, singura nuanta care lipseste din "portofoliul" florilor este albastrul. Gladiolele pot fi intalnite in culori precum alb, roz, rosu, violet, galben, portocaliu si toate derivatele acestor culori.

Vlastarii care cresc din bulbi trebuie pastrati in locuri calde pe timpul iernii sau acoperiti complet cu pamant in luna semptembrie. Expertii spun totusi ca florile gladiolelor vor fi mai frumoase si mai mari, daca planta este schimbata anual, gradina fiind sadita cu bubli noi si nu cu cei ramasi din anii anteriori. Daca preferi totusi prima varianta, iata cativa pasi pe care trebuie sa ii respecti.

 

1 Pregatirea terenului

 

Locul in care gladiolele trebuie plantate trebuie sa fie insorit. Chiar daca mladitele cumparate din magazinele de specilitate pot inflori chiar si in umbra, tulpinile vor deveni mai puternice si vor creste mai lungi la lumina, iar florile vor fi mai mari si colorate. Totodata, in cazul in care doresti sa pastrezi bulbii pentru anul viitor, un loc cu soare nu va face dacat sa intareasca "organismul" plantei.

 

2 Perioada plantarii

 

Momentul ideal de plantarea a gladiolelor este mijlocul lunii mai si procesul se continua la fiecare doua saptamani pana la mijlocul lui iunie. Aceasta metoda va face ca gradina ta sa aiba flori si in lunile de vara ca iulie si august.

O strategie buna pentru a avea plante care au o viata mai lunga este sa plantezi bulbi cu mladite de diferite dimensiuni. In acest caz trebuie sa alegi bulbi care au deja tulpini mai mari de 4 cm, pentru ca cei sub aceste dimensiuni ar putea sa nu mai ajunga sa infloreasca.

 

3 Modul de plantare

 

Daca ai ales sa plantezi bulbi care au ramas de la florile din anul anterior ar fi indicat sa faci asezarea vlastarilor pe randuri, asemenea legumelor. Iti va fi mult mai usor sa ingrijesti florile si mai ales sa le culegi cand sezonul lor a trecut. Pentru efectele cele mai bune, planteaza sapte sau opt bulbi din aceeasi specie in grupuri.

Cand plantezi un bulb de gladiola trebuie sa o faci la o anumita adancime. Calculeaza astfel: daca bulbul are in jur de 2 cm, va trebuie plantat la 10 cm sub pamant. Mai trebuie sa fii atent la distanta dintre vlastari; acesta trebuie sa fie intre 15 si 20 cm. Totodata, dupa plantare, ai grija ca tulpinile gladiolelor sa fie rezemate de suporti de lemn.

 

4 Intretinerea pe timpul verii

 

In timpul verii, florile vor avea nevoie de apa de aceea pentru a pastra pamantul umed pe o perioada mai lunga, aseaza un strat de mulci peste flori. Acesta poate fi realizat din paie, din iarba taiata din restul gradinii sau chiar ace de pin care s-au scuturat. Asigura-te ca florile tale vor primi cel putin in jur de 3 cm de apa pe toata suprafata pe care sunt plantate, in fiecare saptamana.

 

5 Taierea gladiolelor

 

Cand te-ai decis sa culegi gladiolele pentru un aranjament floral, inarmeaza-te cu un cutit ascutit si un vas inalt cu apa la temperatura camerei. Taierea florilor se va face dimineata sau seara, niciodata in timpul zilei cand este cald. Alege plantele care au doar doua sau trei flori deschise.

Cand tai, fa-o pe diagonala si pastreaza pe tulpina cateva frunze ca dupa aceea sa asezi floarea in vasul cu apa. Odata ce ai taiat toate florile de care ai nevoie, aseaza vaza pentru cateva ore intr-un loc umbros si racoros pentru ca florile "sa se intareasca". Daca e nevoie, foloseste solutii speciale pentru plantele de camera.

 

6 Pastrarea bulbilor

 

Bulbii de gladiole pot ramane in pamant peste iarna, mai ales daca acest anotimp este uscat. Odata ce a trecut inghetul, acestia se scot din pamant, se curata si se lasa in jur de trei saptamani la "vindecat" intr-un loc cald, uscat si aerisit. In aceasta perioada, planta va dezvolta noi bulbi, iar cei vechi se vor desprinde foarte usor de pe "radacina".

 

Pastreaza noii bulbi in pungi pe hartie sau material textile.Acestia vor fi dupa aceea depozitati in locuri aerisite si racorose, fara umeazeala, la o temperatura de 2 - 7 gr C. Cu cat este mai racoare, cu atat se vor pastra mai bine, atata timp cat nu exista pericolul de inghet.

 

7 Daunatori

 

Gladiolele sunt susceptibile la o serie de boli si devin tinte usoare ale diferitelor insecte. Pentru a scadea riscurile unei infectari ale plantei trebuie sa te asiguri ca bulbii sunt sanatosi de la bun inceput. De aceea, inainte de plantare verfica-i sa nu fie moi, sa nu aiba forme ciudate si sa prezinte un aspect sanatos.

Daca plantele vor creste galbui inseamna ca au fost infectate de un virus, iar singura modalitate de protejare a culturii este de a distruge plantele afectate. In schimb, daca frunzele si florile cresc in forme ciudate, gladiolele au fost atacate de insectele Thysanoptera. Pentru aceasta problema poti trata florile cu solutii speciale pe care le achizitionezi din magazine.

Sursa foto : www.wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului