Aspect
Menta este o planta aromatica. Majoritatea speciilor de menta sunt plante perene, putine fiind speciile care sunt plante anuale .
Frunzele sunt asezate in perechi opuse, de la baza si pana la varful tijei. Culoarea frunzelor difera in functie de specie de la verde inchis, gri-verzui si pana la purpuriu, albastru sau galben pal.
Florile sunt albe sau purpurii, asezate in forma de spirala.
Fructul este o capsula mica ce contine de la una la patru seminte.
Cultivare
Toate speciile de menta prefera sa creasca intr-o zona cu climat umed, in locuri semi-umbrite. In general menta tolereaza diferite conditii de crestere, chiar si locurile uscate si insorite.
Menta este o planta care se extinde si se dezvolta rapid. Planta se inmulteste atat prin radacini subterane, numite rizomi , cat si prin seminte. Datorita rapiditatii de crestere, una sau doua plante de menta sunt suficiente pentru uzul casnic.
Unele specii de menta pot fi mai invazive decat altele. Asadar, cand plantezi menta ai grija ca aceasta sa nu se raspandeasca in zone nedorite ale gradinii.
Cultivatorii prefera sa planteze menta prin rizomi. Plantand seminte exista riscul ca unele sa fie infertile sau sa fie o alta specie de menta decat cea dorita.
Cele mai cunoscute si tototdata cele mai cultivate specii de menta sunt: Mentha x piperita, Mentha spicata si Mentha suaveolens.
Menta mai este cultivata de gradinari alaturi de alte plante deoarece mirosul acesteia alunga unele dintre insectele daunatoare.
Recoltarea se poate face oricand. Frunzele proaspete de menta trebuie folosite imediat sau se pot depozita in frigider in pungi de plastic pentru cateva zile. Optional, menta poate fi congelata sau uscata pentru a putea fi folosita in sezonul rece.
Frunzele uscate de menta se vor pastra intr-o zona racoroasa, uscata si intunecata.
Utilizare
Arta culinara
Frunzele proaspete sau uscate constituie partea comestibila a mentei. Frunzele au o aroma proaspata si racoroasa. Ele sunt folosite pentru prepararea ceaiurilor, a diverselor bauturi alcoolice, a jeleurilor, a siropurilor, a bomboanelor si a inghetatei.
In bucataria engleza si americana menta este adesea folosita pentru prepararea diferitelor sosuri servite alaturi de carnea de miel.
Uleiul esential de menta sau mentolul este utilizat in fabricarea pastei de dinti, gumei de mestecat, deserturilor, ciocolatei cu menta si bomboanelor.
Medicina si cosmetica
Menta este utilizata ca planta medicinala inca din cele mai vechi timpuri. Folosita ca infuzie, menta este un puternic diuretic.
Inca de secole frunzele de menta erau folosite pentru albirea dintilor.
Mentolul si uleiul esential de menta este folosit in fabricarea diferitelor medicamente.
In cosmetica menta este folosita in fabricarea sampoanelor, a cremelor aniticelulitice etc.
Insecticide
Frunzele de menta sunt adesea folosite de catre persoanele care stau in camping pentru indepartarea tantarilor. De asemenea, se spune sa extractele din frunzele de menta pot fi folosite pentru combaterea tantarilor .
Uleiul de menta este un produs ecologic, benefic pentru uciderea unor insecte precum: viespi, gargauni, furnici sau gandaci de bucatarie .
Menta mai este folosita sub forma de ulei voalatil pentru aromoterapie.
Sursa foto : www.wikimedia.org