Plante de gradina

#gerbera #plante de gradina #flori

Gerbera

Stiai ca gerbera se incadreaza in topul celor mai raspandite si folosite flori taiate din lume, ocupand locul al cincilea dupa trandafir, garoafa, crizantema si lalea? Originara din Africa de Sud, America de Sud si Asia, gerbera a fost adusa in Europa la inceputul secolului al XIX-lea. Planta infloreste timp indelungat, iar florile se pastreaza relativ bine si taiate.


Descriere


Gerbera este o planta tufoasa cu tulpina sub forma de rizom, frunze crestate si flori asemanatoare celor de margareta ce pot ajunge pana la 20 cm in diametru.

Florile gerberei pot fi albe, roz, galbene, portocalii, rosii. Se intampla la unele specii ca aceeasi floare poate avea petale de diferite culori.


Cultivare si ingrijire


Cultivarea de gerbera se poate face si in straturi ridicate la 30-60 cm deasupra nivelului solului. Acestea pot fi inguste, de minim 35 cm latime, pentru plantarea unui singur rand de gerbera, sau mai late, de 70 cm, pentru plantarea pe doua randuri.

Solul potrivit pentru gerbera contine pamant de telina, mranita , turba si nisip. Gerbera se planteaza la suprafata solului. Este recomandat sa folosesti numai rasadurile de flori sanatoase.

Gerbera trebuie udata moderat , pentru ca planta nu suporta prea multa umezeala in substrat. Prefera lumina insa in zilele insorite de vara, planta se umbreste macar partial.

Primavara si toamna, cand este perioada de maxima vegetatie, se aplica ingrasaminte de 2-3 ori pe luna.


Inmultire


Gerbera se inmulteste prin seminte, diviziunea tufei si prin butasi " title="Butasi">butasi .

Semanatul se face in perioada iulie-august, in ladite, la distanta de 3 cm. Dupa 6-8 saptamani, rasadurile se muta in ghivece.

Divizarea tufei se va face spre sfarsitui verii, la plantele in varsta de doi ani. Dintr-o planta-mama poti obtine 5-6 fragmente care cuprind fiecare o portiune de rizom cu 1-2 frunze si cateva radacini.

Butasii trebuie sa contina o portiune de rizom si sa fie pudrati cu substante rizogene. Ei se inradacineaza intr-un amestec de nisip si turba si se pastreaza la o temperatura de circa 24o C.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului