Plante de gradina

#flori #plante de gradina #clematita

Clematita

Stiai ca exista in jur de 300 de specii de clematita (Clematis) cu plante cataratoare , mereu verzi, cu tulpini lemnoase sau semi-lemnoase? Specia in sine este foarte variata, mergand de la plante perene scunde, pana la plante cataratoare care pot atinge 15 metri. In general, clematitele se dezvolta repede si infloresc repede, dand nastere unui decor impresionant.


Descriere


Clematita este o planta cataratoare, cu tulpini lemnoase, ce pot atinge o inaltime medie de circa 5 m.

Frunzele
de culoare verde inchis sunt ascutite, crestate pe margini si grupate cate trei. Unele specii au niste carcei, ca vita de vie, cu care se agata de suporturi sau pe pereti.

Florile alb-galbui, neparfumate, au forma de stea si se deschid aproape complet. Ele sunt usor pendente si pot sa creasca solitare sau grupate.


Cultivare si ingrijire


Clematita se planteaza in luna aprilie si in cateva saptamani se poate incarca de inflorescente ce tin pana la primul inghet.

Ea prefera zonele mai reci si umede dar cu soare. Se dezvolta bine in sol nisipos , bogat in humus si usor drenabil iar radacinile ei trebuie sa fie ferite de caldura.

Cand se planteaza, radacinile trebuie asezate la aproximativ 7,5 cm sub nivelul pamantului, pentru a reduce riscul de ofilire .

Fiind o planta cataratoare, clematita are nevoie de un suport pe care sa se dezvolte.

Evita sa le fertilizezi in exces, pentru ca acest lucru favorizeaza dezvoltarea frunzelor in detrimentul aparitiei florilor.

Toate clematitele care infloresc vara, din iulie, se taie in noiembrie sau decembrie, pana la aproximativ 20-50 cm deasupra solului.

Iarna, partea de jos a plantei se acopera cu un strat de compost pentru a evita sa inghete.


Inmultire


Toate speciile de clematis pot fi inmultite cu succes prin seminte.

Este bine sa pui semintele in pamant imediat dupa ce au fost recoltate pentru ca mai tarziu exista riscul sa nu mai germineze.

Clematita poate fi inmultita si prin butasi, in lunile iunie-iulie. Butasii cu radacini se planteaza primavara, protejandu-le baza de soare.

 

Boli si daunatori


In general, clematis nu este atacata de insecte sau alti daunatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului