Plante de gradina

#crizantema #planta #floare #gradina

Crizantema

Crizantema este o o floare perena, foarte apreciata si raspandita in tara noastra. Aceasta se numara printre cele mai reziste flori, iar pretentiile de ingrijire sunt reduse. Ea poate creste foarte bine intr-o gradina, insa se dezvolta cu usurinta si intr-un ghiveci in apartament.


Crizantemele se gasesc intr-o varietate foarte mare, ele avand talii, culori si chiar forme diferite in functie de specie.


Cultivare


Daca plantezi crizantema in gradina, alege un spatiu la care soarele are acces cel putin 5 ore pe zi, iar pamantul are o drenare buna. Chiar daca majoritatea speciilor de crizantema nu sunt pretentioase in ceea ce priveste solul, acestea se dezvolta totusi mai bine si rezista mai mult atunci cand radacina lor se afla intr-un pamant care nu retine prea mult apa.


De asemenea, este recomandat ca florile sa fie plantate intr-un spatiu aerisit si nu inghesuite printre copaci sau alte flori. O circulatie buna a aerului va permite florilor sa se creasca mai repede si mai frumoase.


Inmultire


Crizantemele se inmultesc cu usurinta prin divizarea tufelor, operatiune care se face primavara sau toamna. Totusi, este recomandat ca butasii sa fie mentinuti la loc preponderent umbros pana cand apar radacinile.


Pe de alta parte, varietatile anuale pot fi inmultite doar prin seminte, care se cultiva primavara, direct in pamant, iar daca ies prea multe crizanteme , ele nu se transplanteaza, ci se lasa doar cele mai viguroase.


Ingrijire


Atat crizantemele tinute in ghiveci cat si cele plantate in exterior, au nevoie de suporturi sau bete menite sa mentina florile drepte si sa impiedice aplecarea lor. De asemenea, aceste suporturi vor ajuta florile sa stea drepte atunci cand ploua sau cand bate vantul, impiedicand astfel ruperea lor.


Boli si daunatori


Crizantema, desi nu este o floare sensibila, poate fi uneori atacata de ciuperci cum ar fi mucegaiul cenusiu, rugina alba  sau o alta care ataca radacina provocandu-i acesteia putrezirea. Toate aceste probleme pot fi evitate prin plantarea florii intr-un pamant cu drenare buna – ciupercile apar de obicei atunci cand apa balteste la radacina. Totusi, daca radacina florii este afectata, unica solutie, pentru a evita si infectarea celorlalte, este sa scoti floarea din pamant si sa o arunci.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare