Plante de gradina

#dalie #plante de gradina #udare

Dalia

Dalia este un soi de planta perena tuberculara, care creste in forma de tufa si este originara din Mexic, America Centrala si Columbia. Dalia are peste 36 de specii, iar hibrizii acestei plante se gasesc de obicei in gradinile oamenilor.

 

Generalitati

 

Denumirea florii, Dalia, a fost data dupa numele botanistului suedez, Anders Dahl, care a trait in secolul al XVIII-lea. Un secol mai tarziu, floarea era cunoscuta in Germania cu numele de Georgia, botezata dupa naturalistul Johann Gottlieb Georgi din St. Petersburg, Rusia.

Daliile cresc in inaltime de la 30 cm pana la 2,4 m. Diametrul florilor poate varia, de la 5,1 cm, pana la aproximativ 30 cm (cea mai mare ). Iata si o scurta catalogare a acestor plante in functie de diametrul florii lor.

  • Dalia usiasa - diametru mai mare de 25 cm
  • Dalia mare - diametru cuprins intre 20 - 25 cm
  • Dalia medie - diametru cuprins intre 15 - 20 cm
  • Dalia mica - diametru cuprins intre 10 - 15 cm
  • Dalia miniature - diametru cuprins intre 5 - 10 cm
  • Dalia mignon - diametru mai mic de 5 cm

 

Varietatea mare de soiuri de Dalia este datorata faptului ca planta este octoloida, adica are opt seturi haploide de cromozomi, pe cand majoritatea plantelor au doua seturi.

 

Curiozitati

 

Aztecii culegeau si cultivau Dalia pentru mancare, ceremonii, dar si din motive decorative, iar tulpina lemnoasa a plantei era folosita drept pipa.

Totodata, Dalia este folosita drept hrana de unele specii de insecte din familia Lepidopterelor ca molia de noapte Phlogophora meticulosa, molia "fantoma" - Hepialus humuli si fluturele de noapte - Noctua pronuba. Dalia mai este si pe placul randunicii.

Floarea de Dalie mai are si alte nume. Astfel, aceasta este cunoscuta in Japonia ca Tenjikubotan care inseamna "Bujor de India". In "limbajul japonez al florilor", numele Daliei mai inseamna si "de bun gust".

 

Dalia in lume

 

Cand a vizitat Mexicul, F. Hernandez a descoperit doua specii foarte frumoase de Dalia pe care le-a si mentionat in scrierile lui despre plantele medicinale din Noua Spanie, lucrare care a fost publicata in 1651. Botanistul francez Nicolas-Joseph Thiery de Menonville, care a fost trimis in Mexic sa fure o specie de insecta renumita pentru vopseaua ei rosie pe care o secreta, a descoperit si el aceste flori pe care le-a mentionat in lucrarea s-a publicata in 1787.

Semintele de Dalia din gradina botanica din Mexic au fost trimise pentru prima data catre Madrid in luna octombrie 1789. Floarea a fost denumita "Dalia coccinea" de catre Antonio Jose Cavanilles, seful gradinii botanice din Madrid, care la randului lui a publicat o lucrare in 1791. Lordul Bute a trimis in Anglia o parte din seminte, dar chiar daca plantele au inflorit, recolta a fost pierduta.

 

Speciile originale

 

Dalia a fost adusa pentru cultivatorii de flori din Olanda cam in aceeasi perioada (anii 1800), cand din Mexic a fost trimisa o cutie de radacini de Dalie in aceasta tara. Din pacate, din numarul total de plante care au fost trimise, una singura a supravietuit, dar a produs o floare rosie cu petale ascutite.

Astfel, cultivatorii din Europa au incrucisat aceasta planta, care a primit numele de "Dalia juarezii", cu alte specii de Dalia descoperite anterior, soiurile rezultate fiind de fapt speciile care stau la baza florilor Dalia hibride din zilele noastre.

Jardin des plantes din Paris a primit florile Dalia in 1802 din Madrid. In 1804, a luat "nastere" specia "Dalia variabilis", soi crescut de cei de la la Holland House, Kensington, care au trimis semintele la Madrid. Alte "imperecheri" de specii au fost facute de catre Leon-Charles LeLieur de Ville-sur-Arce care a reusit sa creasca pana in 1806, patru specii de Dalia, toate cu "floare-dubla".

 

Uz comercial

 

Pana in 1813, crescatorii de plante au creeat sute de varietati ale florii, care de obicei au fost alese pentru coloristica lor si pentru textura petalelor. Dalia a fost denumita floarea natioanala a Mexicului in 1963.

Florile Dalia sunt de obicei cultivate pentru diferite concursuri specifice. Crescatorii tratau florile cu pesticide si fertilizatori anorganici, dar in ultimii ani acestia au trecut la produse si metode organice de fertilizare cu rezultate la fel de bune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului