Plante de gradina

#bujor #plante de gradina #udare #plantare

Cum sa plantezi bujorul

Bujorii, cu florile lor mari si bogate si frunzele luxuriante, vor aduce cu siguranta o pata de culoare in orice gradina. Aceste plante perene au nevoie de ingrijire minima odata ce s-au stabilit in gradina ta. Bujorul infloreste de la inceputul primaverii, pana in toamna, in fiecare an, pe o durata de pana la zece ani.

 

Perioada plantarii

 

Cea mai buna perioada pentru a planta bujorul este la inceputul toamnei, din septembrie pana la mijlocul lui octombrie. Astfel, planta va avea suficient timp sa se prinda in sol, pe tot timpul iernii. Daca vei planta direct cu rasaduri, bujorul poate fi plantat la inceputul primaverii.

 

Locul plantarii

 

Atunci cand plantezi bujori trebuie sa lasi si un anumit spatiu intre plante, deoarece se dezvolta destul de mult si au nevoie de mult spatiu. Atunci cand te hotarasti sa plantezi bujori trebuie sa alegi un loc luminos din gradina ta. Bujorii au nevoie de cel putin sase ore pe zi de soare. De asemenea si solul in care ii plantezi trebuie sa fie bine afanat.

 

Conditii de mediu si udari

 

Udarile necesita putina atentie din partea ta. Nu trebuie sa ii lasi sa balteasca, pentru ca radacinile lor sunt foarte sensibile si risti ca planta sa nu mai creasca. In primii ani de viata ai bujorului, ai grija sa nu ii stresezi prea tare. De asemenea este recomandat sa nu rupi florile cel putin pentru trei ani, alfel planta ta nu va mai inflori.

Bujorii au nevoie de sol umed, bine afanat, de preferat la soare. Inainte de a planta radacinile de bujor, ai grija sa fertilizezi bine solul. Apoi, in fiecare toamna repeta operatiunea.

Bujorii sunt plante care cresc repede, daca sunt plantati in locul potrivit , cu mult soare. Ai grija ca in perioadele de seceta sa le asiguri apa necesara. Inainte de a inflori, fertilizeaza planta cu un ingrasamant pe baza de fosfor. Bujorii sunt de asemena plante cu multe frunze. Ai grija ca din cand in cand sa rupi din excesul de frunze pentru a imbunatati circulatia aerului. Acest lucru va feri planta de eventuale boli.

Iata cativa pasi simpli pentru plantarea bujorilor:

1. Alege locul potrivit pentru plantare, cu mult soare si sol afanat. De asemenea, trebuie sa stii ca bujorii au radacini puternice, care au nevoie de mult spatiu.

2. Pregatirea solului este urmatorul pas pentru plantarea bujorilor. Solul trebuie bine afanat si bine udat. Radacinile de bujor se introduc in sol, la o adancime de 20-30 de centimetri.

3. Acopera radacinile de bujor cu pamant de flori bine afanat. Dupa plantare, uda bine portiunea de sol.

4. In primul an de viata s-ar putea ca bujorii tai sa nu infloreasca atat de frumos pe cat ti-ai dori. De asemenea, nici nu vor creste prea mult. Din al doilea an de viata, bujorii vor creste mult mai vigurosi si mai sanatosi, iar din al treilea an de viata vei niste bujori care vor inflori cateva luni pe an. Ai grija sa ii fertilizezi periodic.

 

Sfaturi utile

 

  • Bujorii sunt plante usor de intretinut, daca ai fost atent in primii ani de la plantare. Aceste plante trebuie fertilizate in fiecare toamna si primavara si in perioada de crestere.
     
  • In timpul caniculei, bujorii au nevoie de cat mai multa apa.
     
  • Ai grija sa nu distrugi radacinile si evita sa atingi planta cu ingrasamant. Fertiilizeaza doar solul din jurul plantei, altfel risti ca bujorul sa nu mai infloreasca.
     
  • Bujorii sunt plante inalte, cu flori bogate si grele. Incearca sa eviti ruperea lor in perioadele de frutuna sau vant puternic . Monteaza cativa araci in jurul tulpinilor si ancoreaza-I de acestia.
     
  • Atunci cand florile bujorilor se ofilesc, indeparteaza-le de pe planta. Daca uiti sa faci acest lucru, in anul urmator, bujorii tai nu vor mai avea aceleasi flori bogate si puternic colorate.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului