Plante de gradina

#lalea #plante de gradina #legenda

Laleaua

Gingasa lalea este una dintre cele mai iubite plante de si a treia cea mai populara planta din lume, dupa trandafir si . Forma de cupa, culorile vibrante si eleganta sunt doar cateva dintre trasaturile acestei plante. sunt plante cultivate de peste 500 de ani.


 

Descriere

 

este o planta perena care se inmulteste prin si este cultivata pentru frumusetea sa si pentru varietatea de culori. Se cunosc peste 100 de specii de lalele , de diverse forme, marimi si culori. Exista anumite specii de lalea care traiesc si in zonele de munte si rezista chiar pe tot parcursul iernii. Lalelele sunt plante cu o singura floare, insa exista si cateva specii care pot avea pana la patru flori. Floarea are de obicei trei petale si trei sepale, in culori vibrante.

 

Origine

 

Cu toate ca lalelele sunt asociate cu Olanda, ele nu sunt originare din aceasta tara. Lalelele au aparut in Asia si au fost cultivate in timpul Imperiului Otoman, unde au fost aduse de triburile nomade. In secolul XVI, un ambasador european a vizitat Turcia. La plecare demnitarul a primit drept cadou cativa bulbi de lalea. La randul sau, ambasadorul a daruit cativa bulbi imparatului Ferdinand I si botanistului Carolus Clusius. Lalelele au fost introduse in Olanda atunci cand Carolus a fost trimis ca profesor de botanica la Universitatea Leiden. De atunci, Olanda domina piata lalelelor.

Laleaua , “lale” in limba persana, a fost cultivata in tari precum Iran si Turcia, dar si in unele parti ale Asiei, Africii si in Europa. Numele “tulipa” vine tot din Turcia, de la cuvantul "turban", care face referire la fasia de material pe care o poarta pe cap barbatii din tarile orientale.

 

Curiozitati

 

Exista peste 150 de specii de lalea si peste 3000 de varietati sub diferite culori si forme. Lalele sunt cunoscute pentru florile lor in culori vibrante precum rosu, galben, portocaliu, mov, roz si multe altele.

Laleaua este o floare care are in jur de 2-6 frunze, insa exista si specii care pot avea si 12 frunze. Aceasta poate inflori si in lunile de iarna, insa in lunile de primvara sunt cele mai populare. Durata de viata a unui flori de lalea este de maxim o saptamana. Laleaua prefera primaverile lungi si racoaroase.

Lalelele sunt flori indragite in lumea intreaga datorita formei elegante si culorilor frumoase. Aceste flori se folosesc pentru buchete si aranjamente florale. In unele parti ale lumii, lalelele joaca un rol important in ceremonia nuntii.

De asemenea, laleaua este flaorea nationala a Turciei. La laleaua este si simbolul iubirii eterne, a dragostei, pasiunii si romantismului.

 

Sursa foto : www.geneburch.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare