Plante de gradina

#ingrijire crizantema #crestere crizantema #ghiveci crizanteme #crizantema

Cum trebuie sa ingrijesti o crizantema la ghiveci ca sa nu se usuce

Crizantema este de departe regina sezonului. Aceasta se gaseste intr-o varietate de culori si forme, iar florile colorate inveselesc orice gradina, balcon sau terasa. Iar la mare cautare sunt cele la ghiveci. Desi arata foarte frumos cand le vezi pe toate una langa alta, acasa, de multe ori, se ofilesc.

Cum trebuie sa ingrijesti crizantema la ghiveci

Este foarte important, ca imediat dupa ce ai cumparat crizantema, sa o transplantezi intr-un vas din teracota putin mai mare decat cel existent.

Pamantul

Crizantema are nevoie de un drenaj cat mai buna pentru a evita putrezirea radacinilor, de aceea, atunci cand o muti in ghiveciul cel noui sa nu uiti sa pui la baza un strat de pietris. Aceasta operatiune nu trebuie sa intarzie deoarece ghiveciul in care cumperi crizantema, de regula, are foarte putin pamant si foarte multe radacini, iar daca planta nu este udata din belsug se va usca destul de repede, fara sanse de recuperare.

Lumina si temperatura

Este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea crizantemei, de accea trebuie sa-i gasesti un un spatiu luminos, dar si racoros (temperaturi sub 20° C). Temperaturile mai scazute vor prelungi perioada de inflorire cu pana la 10 saptamani. Ele pot ramane afara, pe terasa, daca ghivecele sunt mari si sunt termorezistente sau le poti aduce in interior pe tot parcursul iernii intr-un loc mai racoros, ferit de inghet, unde va trebui sa le uzi mai rar.

Inmultirea

Uneori, crizantema dispare aproape complet de la suprafata solului, in primavara, vor aparea numerosi muguri care vor permite plantei sa-si reia cursul normal de viata. In aceasta faza poti incerca divizarea crizantemei sau poti s-o plantezi direct in gradina.

Fertilizarea

Este bine sa folosesti un ingrasamant pe baza de fosfor pentru a facilita o inradacinare mai rapida si mai puternica, mai ales in prima faza. Astfel planta va avea putere sa creasca ulterior la adevaratul ei potential. Nu folosi mai mult de 1-2 ori pe saptamana si totodata nu mai mult de 2-3 saptamani de la plantare.

Dupa ce crizantema a prins radacini, poti folosi un ingrasaman pe baza de azot pentru a o ajuta sa creasca viguros si mai rapid. In faza de inflorire, este indicat un ingrasamant pe baza de potasiu, pentru a proteja planta de boli si mai ales pentru a-i facilita inflorirea mai bine.

Daca vrei sa te bucuri de crizanteme la ghiveci, nu uita:

- evita spatiile intunecoase, calde, cu aer uscat si udare in exces.

- ofera-i plantei un ghiveci pe masura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului