Plante de gradina

# copaci gradina toamna #copaci gradina # gradina toamna #ingrijire copaci

Cum sa ingrijesti copacii in aceasta toamna

Toamna, toata atentia este indreptata spre copaci! Este cea mai potrivita perioada pentru plantarea pomilor (octombrie-noiembrie), dar si momentul ideal pentru a realiza cateva lucrari de intretinere pentru arborii deja existenti. Iata mai jos cateva sfaturi pentru a fi pregatit de sosirea noului anotimp.

1. Evita folosirea fertizantilor

In lunile de toamna, arborii tai se pregatesc pentru vremea rece, iar aplicarea fertilizantilor poate incetini sau chiar opri acest procesul si ii poate lasa vulnerabili la daunatorii din timpul iernii.

2. Investigheaza aspectul scoartei

Exista anumite activitati specifice primaverii si verii, cum ar fi cositul, care pot duce la taierea sau lovirea scoartei copacului. Examineaza scoarta copacilor din gradina ta pentru identifica daca au suferit vreo dauna si curata cu un cutit zonele afectate. Acest lucru va ajuta arborii sa nu dezvolte boli ale scoartei.

3. Incearca sa previi ranirile mecanice

Ruperea sau despicarea ramurilor poate fi cauzata de acumularea de gheata si zapada sau de activitatea diferitelor animalele. Poti preveni problemele copacilor tineri infasurandu-le baza intr-o protectie dura, din plastic sau din material metalica. Este important sa nu uiti sa indepartezi aceste invelisuri primavara pentru a nu incomoda cresterea si dezvoltarea copacilor.

Pe parcursul iernii, pot aparea si deteriorari ale scoartei cauzate de lopata sau utilajele pentru deszapezire.

4. Planteaza!

Toamna este perioada anului recunoscuta pentru frunzele colorate in nuante de la galben pal la rosu aprins. Acestea formeaza la nivelul solului adevarate covoare multicolore, iar din aceasta cauza multi dintre noi nu ne dam seama ca aceste sezon este, de asemenea, si sezonul noilor plantari. Dupa instalarea vremii racoroase, se instaleaza conditiile perfecte pentru dezvoltarea radacinilor unor pomii noi.

Planteaza pomul la adancimea la care a crescut in pepiniera (cu punctul de altoire la nivelul solului). Daca il vei planta prea adanc, pornirea in vegetatie va fi intarziata, iar in perioadele ploioase radacinile se vor asfixia.

In zonele in care se simte lipsa umezelii, precum zonele de ses, permit plantarea pomilor cu 2-3 cm mai adanc decat in pepiniera.

6. Fa o proba de sol

In general, punctele de testare sunt mai putin ocupate in timpul toamnei, ceea ce iti scurteaza timpul de asteptare a rezultatelor. Sezonul ploios este asadar un moment excelent pentru a recolta si trimite probe de sol la un laborator pentru a va pregati corespunzator pentru venirea primaverii.

7. Ai grija la nivelul apei din sol

Doar pentru ca temperatura va fi in scadere, nu inseamna ca gradina ta nu va mai avea nevoie de udare adecvata. Arborii si platele tale trebui sa isi primeasca, indiferent de anotimp, cantitatea necesara de apa pentru a se dezvolta armonios. Mai ales pentru copacii tineri, udarea lor pe parcursul secetei din perioada rece poate fi o decizie salvatoare.

Asadar, chiar daca pe parcursul iernii copacii tai par sa intre intr-o stare de hibernare, asigura-te din timpul toamnei ca sunt bine pregatiti pentru depasirea conditiilor dificile. Stresul pe care acestia il resimt in lunile reci poate fi cu usurinta limitat cu putina atentie acordata micilor detalii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului