Plante de gradina

#plante de apartament #gradina # rosii cherry # rosii cherry ghiveci # cultivare rosii cherry

Cum sa cultivi rosii cherry in ghiveci

Rosiile cherry sunt variante mai mici, dar la fel de gustoase, a tomatelor pe care le cultivi in mod obisnuit in gradina proprie. Chiar daca le poti creste oricand si in spatiul din jurul casei, afla ca anumite varietati de rosii cherry se preteaza perfect cultivarii in interior, in ghiveci. Ce trebuie sa stii pentru a le cultiva cu succes, afla in cele ce urmeaza!

1. Solul potrivit pentru rosiile cherry in ghiveci

Cultivarea rosiilor cherry in ghivece nu este deloc dificila. De atlfel, micutele tomate au aproximativ aceleasi nevoi ca suratele lor din gradina: o cantitate mare de lumina (cel putin 6 ore pe zi), o cantitate moderata de apa si fertilizant, de preferinta organic.

In ceea ce priveste solul in care le poti cultiva, o alegere inspirata este o combinatie de parti egale de compost si pamant organic de flori. Eficienta se va dovedi si combinatia de compost si muschi de turba ori perlita. Este important sa retii ca solul din gradina nu este cea mai buna alegere pentru rosiile cherry cultivate in ghivece: pe langa faptul ca risca sa se compacteze, pamantul de acest tip poate contine si bacterii nocive pentru plantele tale.

2. Ghivecele potrivite pentru rosiile cherry

Alegerea ghivecelor ideale pentru cultivarea rosiilor cherry in interior depinde de tipul acestora, daca sunt varietati cu crestere determinata sau nedeterminata. De regula, varietatile cu crestere determinata sunt mai mici si au nevoie de ghivece de circa 10 litri. Daca optezi, insa, pentru ghivece mai incapatoare, plantele tale au sanse mari sa produca mai multe rosii.

Cat despre varietatile de rosii cherry cu crestere nedeterminata, acestea au nevoie de ghivece incapatoare, de minim 20 litri. Dimensiunea ideala pentru varietatile cu dezvoltare viguroasa este de 40 litri.

3. Ingrasamantul pentru rosiile cherry in ghiveci

In general, rosiile cherry cultivate in ghivece ar trebui sa primeasca aproximativ jumatate din cantitatea de ingrasamant pe care o aplici tomatelor din gradina, si de doua ori mai frecvent. Spre exemplu, daca folosesti fertilizant lichid, dilueaza-l in apa si aplica-l de doua ori pe luna.

Frecventa fertilizarilor rosiilor cherry cultivate in ghivece trebuie sa fie mai mare din cel putin doua motive. In primul rand, ingrasamantul nu se pastreaza in sol la fel de mult ca in gradina, din cauza udarilor dese. In al doilea rand, planta isi extrage substantele nutritive de pe o suprafata limitata - prin urmare, cu cat aceasta este mai bogata in nutrienti, cu atat mai bine.

4. Udarea rosiilor cherry in ghiveci

Udarea rosiilor cherry cultivate in containere se face in functie de necesitati. Intrucat solul trebuie mentinut in permanenta umed (nu imbibat cu apa, insa), pe timp de vara, spre exemplu, cand temperaturile sunt foarte ridicate, este posibil sa fie necesare udari zilnice, chiar si de 2 ori pe zi.

De altfel, in timpul verii poti tine rosiile cherry pe terasa sau balcon pentru a beneficia si de pe urma precipitatiilor. Cand temperaturile cresc simtitor, poti mentine umiditatea ridicata la nivelul solului aplicand un strat de mulci.

Foto: bonnieplants.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului