Plante de gradina

#planta ornamentala #limonium #ingrijire limonium #flori de toamna

Cum cresti Limonium

Limonium este un gen de plante care cuprinde 120 de specii. Plantele se regasesc in America de Nord, Australia, Europa, Africa si Asia si fac parte din familia Plumbaginaceae. Florile de Limonium sunt deosebit de atractie, se folosesc ca flori de taiat in aranjamente proaspete sau uscate si sunt crescute de gradinari datorita cerintelor simple de ingrijire.
 

Cum cresti Limonium


In functie de specie, plantele sunt erbacee, anuale, bianuale, perene, cu aspect de tufa sau arbust si cresc pana la o inaltime de 2 metri. Multe plante sunt intalnite in preajma regiunilor de coasta, in solurile nisipoase, sarate si alcaline.

Limonium sunt plante cu frunze simple, cu o lungime de pana in 30 cm. In functie de specie, florile au culori diferite: roz, albe, galbene, purpurii etc. Fructele sunt inchise intr-o capsula care contine o singura samanta. Florile infloresc in perioada iulie - septembrie. In perioada de inflorire, planta este sensibila la umezeala si trebuie protejata, mai ales in cazul in care este crescuta in sera.

Limonium trebuie plantata intr-un loc insorit si udata moderat. Alege o specie perena si planteaza-o la jumatatea primaverii intr-un loc unde planta beneficiaza de multa lumina naturala. Incepand cu aprilie si pana in septembrie, Limonium poate fi irigata cu apa cu ingrasamant.

Inmultirea se face prin seminte sau prin divizare. In cazul semintelor, este recomandat ca acestea sa fie insamantate la sfarsit de iarna si inceput de primavara undeva in interior. Rasadurile pot fi protejate cu folii de plastic.

In cazul speciei Limonium sinuatum, rasadurile se insamanteaza incepand cu luna ianuarie si pana in martie sau din iulie in octombrie. La o temperatura de aproximativ 20 grade Celsius, semintele germineaza in doua saptamani. Solul trebuie mentinut umed, iar rasadurile se aseaza la lumina si se acopera.

Cel mai important daunator al plantelor de Limonium este mucegaiul alb. Este recomandat sa se aplice un tratament impotriva acestei afectiuni.

Planta se dezvolta cel mai bine la temperaturi de aproximativ 25 grade Celsius. Udarea se face moderat, fara exces de apa, deoarece radacinile sunt sensibile. Vara, in perioadele secetoase, planta se uda o data la 4 zile. In restul perioadelor, este suficienta o irigatie o data pe saptamana.
 

Cum folosesti Limonium


Limonium este o planta folosita in gradina ca floare ornamentala. Florile pot fi folosite in designul gradinii de la jumatatea verii si pana la inceputul toamnei. Florile de Limonium pot fi crescute direct in gradina, dar si in ghivece.

Ca planta de taiat, florile se taie de la tija atunci cand abia au inceput sa se deschida. Apoi planta se tine in vaza cu apa, unde rezista pana la doua saptamani si jumatate.

Limonium este o planta folosita si ca floare uscata. In acest caz, plantele se recolteaza dupa ce au inflorit complet si se pun la uscat intr-un loc intunecos si fara umezeala. Florile uscate se folosesc adesea in aranjamentele florale si decorurile create cu plante uscate.

Sursa foto: backyardgardener.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului