Plante de gradina

#branduse #plante de gradina #brandusa de toamna

Brandusa de toamna

Brandusa de toamna este o planta cu flori frumoase, care creste spontan pe pajisti si campii umede. Isi poate gasi locul si in gradina de flori, insa trebuie cultivata cu atentie, intrucat este foarte toxica.

Descriere

Bradusa de toamna (Colchicum autumnale) este o planta erbacee mica, toxica, ce infloreste cu precadere toamna. Poate fi intalnita pe pasuni, fanete, in zonele de deal si de munte. Brandusa de toamna face parte din familia Colchicaceae si este inrudita cu plante precum laleaua, crinul de padure si vioreaua.

Planta atinge o inaltime cuprinsa intre circa 10 si 45 cm, are frunze mari, lunguiete si flori violet, formate din cate 6 petale. Se dezvolta dintr-un bulbo-tubercul. Fructul sau este o capsula lunga de culoare bruna, in interiorul careia se afla o puzderie de seminte. Fructul ajunge la maturitate la doi ani de la plantarea brandusei de toamna.

In traditia populara, brandusa de toamna este cunoscuta drept "floarea mortilor", spre deosebire de brandusa de primavara, denumita "floarea viilor". Totodata, brandusa de toamna a fost mentionata pentru prima data intr-un text egiptean, in papirusul Ebers, in jurul anului 1550 i.e.n.

Cultivare

Brandusa de toamna poate fi cultivata cu succes in gradina pe care o va infrumuseta datorita florilor sale deosebite. Planta se dezvolta dintr-un corm care trebuie sadit in pamant vara tarziu sau la inceputul toamnei, la o adancime cuprinsa intre circa 5 si 10 cm.

Brandusa de toamna nu este pretentioasa, asa ca o poti cultiva in diferite zone ale gradinii, pe suprafete bine luminate, dar si in penumbra. Totodata, nu are nevoie de o cantitate mare de apa (udarile se fac periodic) decat in conditii de seceta extinsa.

Brandusele au o durata redusa de viata: in general, se ofilesc dupa 2-3 saptamani si raman in stare de latenta pana primavara urmatoare, cand frunzele isi fac aparitia. Brandusa de toamna iese din repaus la sosirea toamnei si produce o bogatie de flori violet-purpurii.

Inmultire

Brandusa de toamna se inmulteste prin doua modalitati: prin divizarea bulbilor (toamna) si prin seminte (primavara).

Proprietati medicinale

Brandusa de toamna este folosita in scopuri medicinale inca din timpuri stravechi. Partile utilizate in medicina sunt semintele si bulbo-tuberculii. Planta contine alcaloizi toxici (colchicina, tricolchicozida si demecolcina), ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoza si tanin.

Brandusa de toamna are proprietati analgezice, antiinflamatoare, antigutoase, anticanceroase si antireumatice. Medicamentele pe baza de extract de brandusa de toamna se folosesc in tratarea unor afectiuni precum psoriazisul, sclerodermia, bronsita etc. Extern, planta poate fi utilizata sub forma de bai locale, comprese sau cataplasme in tratarea leziunilor precanceroase, psoriazisului si a pediculozei.

Toxicitate

Brandusa de toamna este renumita pentru toxicitatea este extrem de ridicata, cauzata de prezenta alcaloizilor, printre care se numara colchicina. Toate partile plantei sunt foarte toxice, iar ingerarea lor poate cauza decesul.

Foto: ask.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare