Plante de gradina

#crestere #mango #ingrijire #coapac

Cum sa cresti un mango

Daca te-au incantat mereu exoticele fructe de mango , poti sa cresti si tu un astfel de copacel, pe care sa-l dezvolti din seminte provenite dintr-un fruct cumparat din supermarket. In cazul in care nu locuiesti intr-o zona tropicala , ar fi bine sa nu iti faci mari sperante ca acesta va face si fructe, insa cu siguranta ca te poti bucura de o planta foarte atragatoare, care va creste destul de inalta incat sa fie nevoie s-o scoti afara in lunile calduroase.

1. Mergi intr-un supermarket si cumpara cateva fructe mari si bine coapte de mango. Retine ca un fruct sanatos va produce de cele mai multe ori seminte sanatoase, care au sanse mai mari sa produca plante. Rezista tentatiei de a cumpara fructe vechi sau stricate doar pentru ca vei beneficia de pretul redus, gandindu-te ca ai nevoie doar de seminte, pana la urma.

2. Taie felii si fructul de mango si consuma-l, dar ai grija sa nu tai si samburele din mijloc.

3. Indeparteaza urmele de fruct de pe sambure si spala-l bine. Curata cu o perie moale orice rest de fruct sau alte reziduri si lasa-l sa se usuce bine pentru cateva zile.

4. Deschide samburele cu ajutorul unui cutit de unt si ai grija sa nu distrugi semintele din interior cand faci asta. Poti sa mai tai o bucata din sambure si apoi sa-l deschizi usor, dand la o parte tot invelisul tare al samburelui.

5. Pune semintele in pamant cu grija, deoarece s-ar putea ca acestea sa aiba deja un inceput de radacina care creste in interirul samburelui. Daca descoperi asa ceva in interior, nu o indeparta. Nu-ti face probleme nici daca nu descoperi nici o urma de radacina. Exista destul timp pentru ca semintele tale sa prinda radacini cat sunt in pamant.

6. Umple cu pamant obisnuit un vas cu diametrul de 15 cm. Aplica putin fertilizant si uda bine pamantul inainte sa introduci semintele in el.

7. Fa o gaura mica in mijlocul vasului cu pamant si planteaza semintele cu marginile rotunde in jos, lasand partea mai bombata deasupra suprafetei solului. Acopera semintele de mango cu pamant, lasand doar varfurile lor vizibile.

8. Mentine pamantul umed, dar nu mustind de apa. Plaseaza vasul cu seminte intr-o locatie insorita, unde temperatura va fi cat mai mare posibila pentru urmatoarele saptamani.

9. Acopera usor vasul cu o folie de plastic, pentru a contribui astfel la crestere temperaturii si a nivelul de umiditate. Semintele ar trebui sa germineze in maxim o saptamana.

10. Poti incerca sa obtii germinarea semintelor de mango si altfel, introducandu-le in interiorul unor straturi de hartie absorbanta, umeda. Dupa asta, poti baga bucatile de hartie absorbanta intr-o punga de plastic si le poti plasa intr-un loc calduros. Deasupra televizorului, a caloriferului sau a aparatului de aer conditionat vor avea sanse mari sa se dezolve, profitand de caldura. Odata ce radacinile isi fac aparitia, planteaza-le intr-un vas cu pamant si du-le intr-o locatie insorita.

Stiati ca :
- Copacii de mango obtinuti din seminte au nevoie de o perioada de 6 ani ca sa infloreasca si sa prpduca fructe. Fructele coapte in copaci au cea mai buna aroma si gust.
- Evita transplantarea copacului de mango, deoarece are radacini delicate si nu le place mutarea dintr-un vas in altul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare