Plante de gradina

#combatere buruieni #erbicide #buruieni

5 moduri de a scapa de buruieni

Gazonul fara buruieni este visul oricarui proprietar de gradina, insa foarte putini se pot mandri cu aceasta realizare, deoarece buruienile au intrecut in numar, rezistenta, intindere si dezvoltare orice alta planta din gradina. In loc sa disperi sau sa lasi gradina prada buruienilor, invata modalitati noi si eficiente de a le indeparta definitiv dintre plantele tale preferate.

 

1. Erbicidele sintetice


Erbicidele sintetice sunt raspunsul cel mai des la problemele cronice reprezentate de buruieni. Insa, aplicate neglijent, aceste substante mortale pentru buruieni pot deveni periculoase si pentru oameni, animale si restul plantelor din gradina. Data viitoare cand aplici un erbicid , foloseste un dispozitiv tip spray si aplica numai pe planta pe care vrei s-o indepartezi.


2. Gazon gros si viguros


Cel mai bun mod de a indeparta buruienile este sa nu le mai lasi loc sa scoata capul la lumina, adica sa ocupi tot spatiul disponibil cu un gazon des, gros si sanatos. Gazonul des are avantajul ca blocheaza lumina soarelui si o impiedica sa ajunga la semintele de buruieni. In rest, ai voie sa intreprinzi orice efort pentru ca gazonul tau sa castige lupta cu buruienile (uda-l des, repopuleaza cu gazon zonele in care nu s-a prins bine, aplica-i fertilizant etc).


3. Cunoaste-ti dusmanul


Nici un erbicid sau tehnica de indepartare a buruienilor va functiona impotriva tuturor buruienilor. Atacul impotriva acestora depinde, mai ales, de tipul de buruieni cu care te confrunti.

Buruienile se impart in trei categorii principale: iarba verde, plantele care seamana cu iarba si papadia. Cele mai multe dintre ele sunt anuale sau perene. Buruienile anuale isi completeaza ciclul de viata intr-un singur sezon si se reproduc din seminte. Buruienile perene traiesc cativa ani si se inmultesc atat prin radacini, sub pamant, cat si prin seminte, devenind greu de controlat.


4. Fertilizeaza destul, dar nu prea mult


Prea putin fertilizant poate duce la imputinarea gazonului si la pierderea competitiei cu buruienile. Prea mult fertilizant poate ajunge sa hraneasca si anumite buruieni, care vor prinde astfel mai mult avant. Cea mai buna solutie este sa urmezi exact indicatiile de pe punga si sa aplici mai rar fertilizant cu nutrienti puternici.


5. Uda gazonul rar, dar intens


Udatul frecvent si superficial duce la umflarea radacinilor si ajuta la cresterea si dezvoltarea buruienilor, pentru ca acest mod de udare seamana cu ploile scurte de vara. Daca uzi prea putin gazonul, acesta va avea de suferit, pe cand buruienile, care se adapteaza usor la perioade de seceta, nu vor avea nici o problema.

In loc de asta, asigura-i gazonului o hidratare mai putin frecventa, insa generoasa, folosind apa din plin. Fa in asa fel incat apa sa intre bine si adanc in sol. Un gazon obisnuit are nevoie de sa fie udat cam de 2 ori pe saptamana, timp de cateva minute pentru fiecare metru patrat.
Pentru udarea gazonului foloseste un furtun de apa si nu te grabi. Uda pamantul pana cand vezi ca apa nu mai este absorbita si tinde sa ramana la suprafata.

Sfat: Nu uda niciodata gazonul noaptea sau dimineata devreme, cand beneficiaza oricum de umezeala.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare