Plante de gradina

#ghivece #trandafiri #trandafiri pitici

Cum sa cresti trandafiri pitici in ghiveci

Trandafirii pitici sunt versiuni la scara redusa a celor obisnuiti si pot fi cultivati cu usurinta in interior. Cum sa cresti trandafiri pitici in ghiveci .



Originea trandafirilor pitici este specia de trandafir chinezesc Rosa chinensis minima, dar hibrizii ofera intreaga paleta de culori si forme pe care o admira gradinarii la trandafirii obisnuiti.

Trandafirii pitici au dimensiuni variabile, de la 13 cm pana la plante de 1 m inaltime, iar florile lor nu sunt in general parfumate.

Deoarece isi dezvolta radacinile sensibile aproape de suprafata pamantului, nu se recomanda plantarea in acelasi ghiveci a altor specii de plante.


Ingrijirea trandafirilor pitici in ghiveci


Trandafirii pitici pot fi pretentiosi cu conditiile necesare pentru a inflori si a creste in parametri optimi. Prefera solul neutru (pH 7) si au nevoie de multa lumina si de umiditate ridicata.

Locul ideal pentru un trandafir pitic in ghiveci este pervazul unei ferestre orientate catre Vest sau Sud. Daca nu beneficiaza de cel putin cateva ore pe zi de lumina directa a soarelui, trandafirul pitic va suferi. Atunci cand lumina este insuficienta, tulpina si ramurile cresc lasand un spatiu tot mai mare intre frunze.

Umiditatea este importanta mai ales iarna. Se recomanda prezenta unui vas cu apa langa planta pentru a asigura umiditatea aerului. O alta solutie este asezarea ghiveciului pe un strat de pietricele cufundate aproape complet in apa. Este important ca ghiveciul sa nu atinga insa direct apa.

Uda generos trandafirii pitici si repeta procesul inainte ca pamantul sa se usuce complet. Temperatura de interior ideala pentru trandafirii pitici variaza intre 16 si 24 C. Se recomanda folosirea bilunara a unui ingrasamant bogat in potasiu si fosfor pentru a obtine plante sanatoase si flori frumoase.

Elimina florile imediat dupa ce incep sa se usuce, taind coada cu o foarfeca ascutita la un unghi de 45 de grade. Taierea se face doar la plantele mature, toamna. Elimina crengile uscate sau pe cele care se ating. Punctul optim de taiere este la 0,6 cm deasupra coditei unei frunze.


Inmultirea trandafirilor pitici in ghiveci


Daca vrei sa inmultesti trandafirii pitici, solutia este butasirea. Momentul cel mai potrivit al anului pentru taierea butasilor este inceputul verii. Taie partea superioara a unei tulpini pentru a crea un butas de 10 cm.

Se recomanda tratarea partii inferioare cu hormoni pentru radacini, inainte de plantarea intr-un pamant de flori umed. Mentinerea umiditatii ridicate este foarte importanta pentru dezvoltarea radacinilor.


Varietati de trandafiri pitici potrivite pentru ghiveci


Alege cu atentie varietatea de trandafiri pitici potrivita pentru casa ta. Hibrizii care ating inaltimea de 1 m vor avea nevoie de un ghiveci cu volum de 60 l pentru a creste in conditii bune.

Ca plante de apartament, se recomanda trandafirii pitici care nu au o inaltime mai mare de 40 cm la maturitate. Varietatile cele mai raspandite sunt Red Minimo, Starina, Baby Grand, Cupcake, Shelly Renee, Sorcerer si Spice Drop.

Sursa foto: Onuroda.seesaa.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare