Plante de gradina

#crin #crin african

Agapanthus, crinul african

Agapanthus este un gen care include flori originare din Africa de Sud si care apartin familiei Liliaceae. Dintre acestea, cea mai renumita este Agapanthus Africanus sau crinul african, care poate fi atat o planta de gradina, cat si una de apartament.



Descriere

Crinul african este o planta cu tulpina lunga, care produce frunze mereu verzi (in climatul cu ierni blande) si flori sub forma de clopotei, care apar in lunile de vara. Acestea sunt albastre, in diferite nuante (de la albastru deschis pana la violet) sau chiar albe. Agapanthus poate atinge o inaltime cuprinsa intre circa 60 si 180 cm.

Intrucat au rizomul sensibil, crinii africani se vor dezvolta cel mai bine in ghivece, chiar si atunci cand sunt plasati in gradina. Inflorirea lor va fi si mai spectaculoasa atunci cand radacinile lor sunt relativ inghesuite in interiorul containerului.

Florile taiate pot rezista pana la 7 zile in vaza, iar, odata uscate, pot fi incluse in aranjamente decorative in casa.

Cultivare

Agapanthus are nevoie de un sol gras sau de un amestec de trei parti de humus cu o parte de nisip si una de turba. Se recomanda ingroparea radacinilor la o adancime de 8 cm si udarea moderata a plantei pana la aparitia mugurilor. Ulterior, solul ar trebuit mentinut umed.

Atunci cand plantezi Agapanthus direct in solul din gradina, asigura-te ca fiecare planta in parte se afla la o distanta de circa 45 - 60 cm una de cealalta. In perioada activa de dezvoltare, crinul african trebuie udat si fertilizat in fiecare saptamana .

Ingrijire

Crinul african se va dezvolta excelent in spatii bine luminate, ferite de vant. In ceea ce priveste temperatura, Agapanthus va necesita plasarea intr-un mediu bine incalzit, cu exceptia perioadelor de repaus, cand temperatura ambientala poate scadea pana la 10-15 grade Celsius.

In timpul sezonului rece, exista riscul ca frunzele crinului african sa se ingalbeneasca si sa se usuce, fenomen normal in aceasta perioada a anului. Se recomanda taierea frunzelor vestede - planta isi va reveni, ulterior, de la sine.

Inmultire

Agapanthus poate fi inmultit prin divizarea tufei sau prin seminte . Prima metoda este cea mai indicata, intrucat este mai rapida. Divizarea manunchiurilor de radacini- tuberculi se poate realiza in lunile de primavara (martie-aprilie). Noile plante se vor tine in apa si, dupa doar cateva ore, vor putea fi mutate intr-un vas nou cu pamant fertil.

In ceea ce priveste cel de-al doilea tip de inmultire, acesta se realizeaza prin plasarea semintelor intr-un amestec de turba si nisip. Trebuie precizat ca dezvoltarea noilor plante este lenta, iar primele flori vor aparea dupa cel putin 2 ani, perioada putandu-se prelungi pana la 5 ani.

Boli si daunatori

In general, crinul african nu este afectat cu usurinta de boli si daunatori, intrucat este o planta foarte toxica. Chiar si asa, insa, in situatia in care nu ii este oferita suficienta lumina, planta poate fi atacata de melci si limacsi . Acestia pot fi indepartati prin plasarea unor momeli la baza plantei.

Sursa foto: picsofflowers.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului