Plante de gradina

#iasomie #plante #regina noptii #flori #clopotel

4 plante care infloresc noaptea

Stiai ca exista gradini special concepute sa arate senzational pe timp de noapte si o categorie de plante care infloresc si revin la viata numai dupa caderea soarelui? Ele atrag mai ales insecte de noapte care le polenizeaza la lumina lunii, asa ca, daca restul florilor se deschid odata cu ridicarea soarelui, acestea isi arata frumusetea numai cand apare luna.



Chiar daca au de pierdut la capitolul vizibilitate si nu prea apuca sa simta caldura soarelui, florile de noapte recupereaza la aspectul frumusete si parfum puternic, atrangand deopotriva insectele si oamenii. Multumita acestor plante a aparut notiunea de "gradina lunii" sau "gradina de noapte".


1
Regina noptii


Este o floare al carei nume te duce imediat cu gandul la parfumul senzational, puternic si imbatator, pe care il emana numai pe durata noptii. Regina noptii se poate incadra la categoria de flori- cactus , care infloresc o data pe an si chiar si asa, fenomenul se poate intampla o data la cativa ani.

Denumirea ei stintifica este Cereus cactus, insa toata lumea o cunoaste dupa numele de regina noptii si dupa prezenta sa rara si maiestuoasa. Parfumul parca este pulverizat tot timpul din petalele mari si albe, iar esenta lui se simte de la distante de cativa zeci de metri.

Daca plantezi regina noptii la tine in gradina, astepta-te sa infloreasca intr-o noapte de vara cu semnificatie speciala, dupa cum zice legenda.


2 Iasomia de noapte


Nu toate speciile de iasomii infloresc noaptea, dar exista si astfel de flori. Ca si celelalte flori care populeaza gradina de noapte, iasomia de noapte este de culoare alba.

Iasomiile clasice pot creste langa copaci cu tulpina lemnoasa, de tip peren, insa iasomia de noapte creste langa arbusti sau gard viu si are flori asemanatoare cu niste perlute albe, sub forma de manunchi. Nu se va dezvolta corespunzator in pamant salin, dar astfel este o planteaza care se adapteaza usor.


3 Zorelele parfumate


Desi numele spune altceva, exista si specii de zorele care sunt flori de noapte. Denumirea ei stiintifica este Ipomea alba, dar i se mai spune si "floarea lunii", datorita aspectului sau asemanator cu un disc sau cu luna, precum si faptului ca noaptea, la lumina lunii arata senzational.
Seamana foarte mult cu speciile clasice de zorele, insa sunt puternic parfumate si infloresc numai noaptea, avand nuanta alba caracterisitica florilor de noapte.

Este o planta cataratoare, deci creste repede si e rezistenta, gasind mereu drum si sprijin sa se dezvolte pe verticala.


4 Clopotelul de noapte


Este o alta floare care iubeste lumina lunii si se deschide numai noaptea, gasindu-se intr-o singura varianta bicolora: alb si violet. Denumirea stiintifica a clopotelului de noapte este Aquilegia vulgaris, fiind o floare uimitor de frumoasa, cu petale ascutite. Din pacate, parfumul ei provoaca ameteli si stare de voma daca se afla intr-o incapere inchisa.

Avantajul clopotelului de noapte este ca polenizeaza atat de bine, incat se intinde singur in toata gradina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului