Plante de gradina

# crestere dalii # ingrijire dalii # dalii gradina #toamna

Cum sa cresti si sa ingrijesti in mod corect daliile! Iti vor infrumuseta gradina pana toamna tarziu

Timp de cativa ani, daliile au fost catalogate ca fiind stridente, demodate si cultivate doar de catre cei care erau foarte competitivi, inarmati cu rigle, sperand sa castige premii la expozitia locala de flori. Acum sunt din nou la moda, fiind folosite de toti cei mai cautati florari. Facand legatura intre vara si toamna, ele ofera culoare si dramatism din august, adesea pana in noiembrie. 

"Bucuria daliilor este ca cultivarea lor este o calatorie nesfarsita de descoperire", spune Rachel Siegfried, o cultivatoare de dalii din Oxfordshire.

Cum sa ai grija de dalii 

Dalia se dezvolta cel mai bine intr-un spatiu deschis, insorit, intr-un sol fertil care nu este prea uscat. Cultivate de obicei din tuberculi, daliile trebuie plantate dupa ultimele ingheturi de primavara. Planteaza tuberculii in solul pregatit cu mult compost sau gunoi de grajd bine descompus si uda bine pana la stabilirea lor. Pentru a obtine plante sanatoase, stufoase si cu multe flori, ciupeste toti lastarii care ies din tuberculi, cu exceptia a cinci, in momentul in care ii planez, iar pe masura ce acestia cresc, ciupeste si varfurile. Vara se poate administra o data pe saptamana un furaj lichid bogat in azot si potasiu.

Cand plantele tale incep sa infloreasca, fii meticulos in privinta diferitelor probleme care ar putea aparea. Daca continui sa alegi florile, vei avea o perioada constanta de inflorire din iulie pana in noiembrie. Inainte de a le pune intr-o vaza, Sarah Raven recomanda sa tai tulpina scobita sub apa.

Multe magazine de bricolaj vand butasi inradacinati, dintre care cei mai multi vor inflori in primul an si, de asemenea, vor crea un tubercul. Daca cultivi dalii din butasi, se recomanda sa ii lasi in pamant cat mai mult timp posibil, deoarece majoritatea greutatii se pune pe tuberculi spre sfarsitul sezonului de crestere. O modalitate usoara de a stabili acest moment este sa lasi daliile sa suporte primul inghet al iernii, dupa aceea, frunzele lor se vor bruni si vor arata in general jalnic. In acest moment, dezgroapa-le cu grija, taie-le tulpinile in crestere si lasa-le sa se usuce cu capul in jos, astfel incat orice umezeala ramasa in tulpini sa se poata scurge.

Cate soiuri de dalie exista 

Motivul pentru care exista atat de multe forme, marimi si culori de dalii se datoreaza faptului ca acestea au mai multi cromozomi decat alte plante. Acest lucru inseamna ca exista mai multe variatii de forma atunci cand plantele se fertilizeaza incrucisat, ceea ce duce la diversitatea incredibila pe care o vedem astazi. Exista mai mult de 10 categorii de dalii, grupate in functie de forma florilor, inclusiv dalii pompon si cu bila, decorative, nufar, bujor, cactus, simple si anemone.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului