Plante de gradina

#inflorire glicina #glicina

TOP 5 trucuri pentru a incuraja glicina sa infloreasca mai mult

Glicina, cunoscuta adesea si sub denumirea de Wisteria, este o planta absolut splendida cu flori mov care infloreste primavara. Am putea spune ca seamana cu vita de vie, insa in loc de struguri avem parte de o fermecatoare cascada de ciorchini violet.

Este imposibil sa nu o fi remarcat in curtea vreunei case, pentru ca glicina chiar arata spectaculos in jurul unei pergole, gard sau arcada, si atrage instant atentia. Daca iti doresti aceasta planta sau daca ai deja glicina in propria gradina, dar vrei sa te bucuri de mai multe flori, atunci acest articol este pentru tine. Afla cum sa ingrijesti glicina pentru avea o planta sanatoasa si viguroasa, tot sezonul.

Asadar, pentru a incuraja glicina sa infloreasca si sa produca mai multe flori, ar trebui sa te concentrezi pe mediul si sanatatea generala a plantei. Glicina va incanta privitorii cu flori uluitoare in fiecare primavara si vara, atata timp cat tulpina este matura si sanatoasa.

De asemenea, aspectul si cantitatea florilor depind de tipul de glicina pe care il ai in gradina ta. Glicina chineza si glicina japoneza sunt cunoscute pentru florile lor mari si luxuriante, in timp ce glicina americana produce flori mai mici si care nu sunt la fel de puternic parfumate.

Cu toate acestea, nu uita, Wisteria la fel ca orice alta planta are nevoie de anumite conditii de crestere, asadar iata care sunt secretele unei infloriri din abundenta:

1. Uda glicina corect

Glicina ta nu va fi fericita daca are prea multa apa la radacina. Dar, nici apa insuficienta nu este de dorit daca vrei o planta cu inflorire abundenta. Echilibrul este cheia esentiala daca vrei o planta frumoasa si sanatoasa. Glicinei ii place solul umed, dar care dreneaza bine, deci evita sa o plantezi in zone unde apa balteste. Un strat gros de mulci deasupra solului poate ajuta sistemul radicular sa retina umiditatea pe tot parcursul zilelor calduroase.

E bine sa stii ca planta se descurca de fapt mai bine daca devine putin… stresata. Da, ai citit bine. O cantitate mica de stres hidric poate ajuta la fortarea mugurilor florali sa se dezvolte. De aceea, este important sa te asiguri ca solul este mereu umed. In caz contrar, planta va continua sa dezvolte frunze in detrimentul florilor.

2. Asigura-te ca glicina primeste suficienta lumina solara

Glicinei ii merge cel mai bine in plin soare. Desi planta poate creste foarte bine in unele zone umbrite, din pacate nu va inflori decat daca primeste suficienta lumina solara. O regula de baza buna este sa te asiguri ca glicina are cel putin sase ore de soare in fiecare zi.

Este foarte dificil sa muti o planta matura de glicina, asa ca gandeste pe termen lung atunci cand alegi locul pentru a o planta. Pe masura ce creste, partea superioara a glicinei va trebui sa primeasca in continuare soare din plin pentru ca sa poata produce flori din abundenta.

3. Verifica tipul de sol

Solul bogat in azot este cea mai comuna cauza pentru o glicina fara flori. Foarte multe persoane suprafertilizeaza plantele in speranta ca le vor incuraja sa infloreasca mai mult, insa wisteria nu face parte din aceasta categorie.

Daca exista prea mult azot in sol, frunzisul glicinei va fi luxuriant si sanatos, dar cel mai probabil va avea foarte putine flori. Acest lucru este cauzat de faptul ca azotul incurajeaza planta sa produca frunze si ramuri in detrimentul producerii de flori.

4. Tunde Wisteria in mod corespunzator

Tunderea este esentiala pentru mentinerea glicinei in cea mai buna forma, nu doar pentru latura estetica, ci si pentru sanatatea plantei. O glicina lasata sa creasca in voie poate trece de la aspectul fermecator la cel salbatic, asa ca taierea periodica si ingrijirea plantei este foarte importanta. Totusi, taierea necorespunzatoare sau la momentul nepotrivit poate duce la o inflorire foarte slaba, asa ca trebuie sa procedezi corect.

In general, glicina se taie minim de doua ori pe an - o data dupa ce a terminat inflorirea (la mijlocul pana la sfarsitul verii) si o data inainte de a inmuguri (la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii). Aceasta este taierea de baza, pe langa curatarea frecventa in timpul sezonului de crestere.

Daca ai plantat recent glicina, ar trebui sa tai lujerul principal pana la un mugure puternic de frunze si sa elimini o parte dintre lastarii laterali. Acest lucru va ajuta tulpina principala sa devina mai puternica. Alege cativa lastari laterali pentru a deveni viitoare ramuri si lasa doar cativa muguri de frunze, astfel incat florile sa apara cat mai repede.

Pentru a incuraja inflorirea glicinei, pe masura ce creste, principalul lucru pe care trebuie sa il faci este sa continui sa elimini cresterea excesiva, in special lastarii de la baza trunchiului care consuma din energia plantei.

5.  Protejeaza glicina de inghet

Wisteria este o planta rezistenta, care poate creste intr-o varietate de climate. Cu toate acestea, un inghet tarziu de primavara poate fi dezastruos pentru inflorirea plantei, mai ales daca vremea a fost mai calda in primele parti ale primaverii si a stimulat inmugurirea precoce.

Daca se intampla sa apara inghetul dupa ce glicina a inceput sa inmugureasca, acest lucru poate reduce semnificativ numarul de flori din acel sezon. Cel mai bun mod de a preveni aceasta problema este sa fii atent la sansele unui inghet tarziu si sa iei masuri pentru a proteja planta in cazul unor temperaturi de inghet neasteptate. Poate fi dificil sa protejezi o planta mare de glicina, dar pentru o planta mai mica poti pune un strat protector de mulci la baza.

Speram ca sfaturile noastre ti-au fost de folos si te vor ajuta sa ai o glicina plina de flori in fiecare an. In final, voiam sa te intrebam ceva: stiai ca Wisteria Lane, cartierul popularului serial american Desperate Housewives, a fost numit dupa aceasta superba floare?

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului