Daca esti pasionat de mancarea frantuzeasca nu trebuie neaparat sa vizitezi Franta pentru a te bucura de aroma ei. Secretul bucatelor frantuzesti sta in condimente pe care poti sa le cultivi si singur, in casa sau gradina. Iata care sunt principalele condimente frantuzesti si ce pretentii de cultura manifesta acestea:
1 Busuioc
Busuiocul trebuie plantat in locuri insorite si ferite de curenti. Poti sa incepi sa pui rasaduri in ghivece primavara pe care sa le transplantezi ulterior si in gradina.
Este bine sa retii ca florile busuiocului trebuie rupte imediat dupa aparitie pentru a dezvolta stimularea plantei.
Frunzele de busuioc sunt folosite adesea la prepararea salatelor, a diferitelor sosuri frantuzesti dar si in combinatie cu diferite branzeturi sau fructe.
Citeste mai multe despre:
2 Levantica
Exista mai multe soiuri de levantica (lavanda) insa majoritatea produc flori de culoare violet, foarte aromate. La fel ca busuiocul, levantica se dezvolta bine in locuri insorite, cu sol bine drenat.
Nu este o planta pretentioasa fata de apa insa este bine sa o tunzi din cand in cand pentru a-i tine sub control dezvoltarea.
Florile de levantica sunt folosite in bucatarie frantuzeasca pentru a aromatiza croissant -urile si alte prajituri cu ciocolata.
Citeste mai multe despre:
3 Rozmarin
Cu frunzele sale vesnic verzi, rozmarinul este o planta decorativa care va da un aspect deosebit gradinii insa poate fi crescut si in ghiveci. Planta are nevoie de multa lumina pe toata perioada anului. In perioada de primavara si vara, rozmarinul necesita fertilizare lunara a solului.
Desi este o planta vesnic verde, rozmarinul nu rezista la temperaturi foarte scazute. De aceea, daca il cresti in gradina, este bine sa-l protejezi de frig pe timp de iarna invelindu-l cu o folie de plastic, pe care in prealabil ai gaurit-o din loc in loc, pentru ca aerul sa poata patrunde in interior.
Rozmarinul este folosit pentru aromatizarea legumelor si sosurilor frantuzesti dar si in fripturi.
Citeste mai multe despre:
4 Tarhon
Pentru a se dezvolta armonios, tarhonul trebuie plantat intr-un loc insorit, cu sol drenabil, ce contine nisip si turba.Deoarece radacinile sale se extind mai mult la suprafata pamantului si nu in interior, tarhonul are nevoie de udari dese.
In bucataria frantuzeasca, tarhonul este preferat in stare proaspata si folosit la aromatizarea mancarurilor cu pui, la sosurile de smantana, maioneza sau ciuperci dar si in salate.
Citeste mai multe despre:
5 Cimbru
Cimbrul prefera un sol usor acid astfel ca, pentru dezvoltarea sa armonioasa, este bine sa tii cont de acest lucru. Este o planta foarte rezistenta, pretenioasa la conditiile de mediu, adaptandu-se usor atat in conditii de seceta cat si de ploaie.
In stare uscata, cimbrul are aroma si gust mai puternice decat in stare proaspata.
Planta este folosita in bucataria frantuzeasca pentru a aromatiza supele, ciupercile, carnea din pui dar si painea.