Plante de gradina

#coriandru #planta #planta aromatica

Coriandru

Codriandrul este o planta condiment, utilizata in toate colturile lumii datorita aromei sale inegalabile. Frunzele de coriandru sunt de fapt cele care se utilizeaza pe post de condiment, atat in varianta proaspata cat si uscata.

Coriandrul este o planta anuala, asa ca daca doresti sa o plantezi, trebuie sa ai in vedere ca nu te vei bucura de prezenta acesteia mai mult de un an. In anul urmator, va trebui sa o replantezi.


Inmultire


Coriandrul se inmulteste numai prin seminte, iar acestea se planteaza in fiecare an in lunile aprilie-mai, in gradina. Daca totusi il vei planta in ghiveci, poti face acest lucru in orice moment al anului pentru ca intr-o locuinta planta are conditiile necesare in ceea ce priveste temperatura.


Daca doresti sa ai coriandru proaspat tot timpul anului, poti planta cate un ghiveci in fiecare luna sau chiar la doua luni, intr-un sol care se dreneaza foarte bine (nisipos).


Udare


Coariandrul are nevoie de udari regulate in sezonul cald ( de doua ori pe saptamana), insa in restul anului ar fi bine sa moderezi cantitatea de apa si sa eviti sa il uzi seara, cand vremea este mai rece si apa se evapora mai greu.


Supraudarea coriandrului va duce la putrezirea radacinilor si la uscarea plantei. Ar fi bine sa uzi pamantul doar atunci cand solul este bine uscat.


Lumina si temperatura


Coariandrul este o planta care se dezvolta cel mai bine atunci cand este asezata la lumina. Daca o plantezi in gradina, aseaza-o intr-un loc in care soarele sta foarte mult timp, iar daca o plantezi in ghiveci, asigura-te ca o poti aseza la geam.


Cat despre temperatura,  coriandrul este o planta care se bucura de caldura, asa ca vara este un moment in care acesta se dezvolta foarte bine. In sezonul rece, incearca sa asiguri coriandrului o temperatura de cel putin 18 grade Celsius.


Boli si daunatori


Coriandrul este uneori afectata de bacterioza sau innegrirea frunzelor, boala care afecteaza atat florile cat si frunzele verzi. Aceasta boala se recunoaste in prima faza prin prezenta unor pete uleioase de culoare inchisa. Daca planta nu se trateaza rapid, aceasta se va innegri si se va usca rapid.


Atunci cand observi aceste pete, trebuie sa indepartezi imediat frunzele atacate si utilizarea unui produs fungicid .
De asemenea, pentru ca boala poate sa provina direct de la seminte, este recomandat ca inainte de plantare, acestea sa fie scufundate in apa incalzita la 53-54 de grade Celsius.


De asemenea, un alt daunator comun al coriandrului este Viespea semintelor de coriandru, a carei larva se hraneste cu substantele albuminoide ale semintelor. Pentru a indeparta acest daunator, se recomanda utilizarea unui produs  insecticid .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului