Daca iti doresti sa ai in gradina un astfel de trandafir, afla mai mult despre conditiile de care are nevoie pentru a se dezvolta fara probleme:
Plantare
Cu 10 zile inainte de plantare, se adauga peste pamantul in care va fi asezat trandafirul, o cantitate potrivita de ingrasamant natural (2 – 4 centimetri de strat), astfel incat solul sa fie suficient de fertilizat.
Sapa o gaura care sa aiba de doua ori dimensiunea radacinii si planteaza butasul de trandafir. Eventual, daca ti se pare ca solul nu este inca suficient de bogat, poti adauga in groapa, un amestec de pamant si ingrasamant organic .
Ar fi bine sa plantezi trandafirul intr-un sol format din nisip si lut, iar daca nu ai un astfel de amestec in gradina, este recomandat sa achizitionezi dintr-un magazin specializat.
Udare
Trandafirul de Damasc se dezvolta cel mai bine atunci cand are un sol umed si bine drenat. Uda din belsug trandafirul ori de cate ori pamantul este uscat. Lipsa apei va duce la ofilirea florii, asa ca nu lasa planta prea multe zile fara udare.
In functie de cat de ridicate sunt temperaturile, este posibil sa fie necesar sa uzi trandafirul in fiecare zi.
Lumina si temperatura
Ar fi bine sa plantezi trandafirul de Damasc intr-un loc insorit in permenta. Pentru a se dezolta cat mai mult, trandafirul are nevoie de cel putin 6 ore de soare in fiecare zi.
Ca si temperatura, trandafirul de dulceata rezista foarte bine temperaturilor ridicate, insa intra in stare de amorteala atunci cand temperatura scade sub 10 grade.
Fertilizare
Trandafirul de dulceata are nevoie de un ingrasamant care sa contina azot (pentru infrunzire) si potasiu care sa stimuleze inflorirea. Poti opta pentru batoane sau pentru fertilizator solubil. In cazul fertilizatorului sub forma de baton, este suficient sa introduci ingrasamantul in pamant o singura data la 3 – 4 luni. Pe de cealalta parte, ar fi mai bine sa alegi fertilizatorul solubil si sa uzi planta cu acesta o data pe luna inainte si in perioada infloririi.
Boli si daunatori
Trandafirul de Damasc este sensibil in fata daunatorilor, iar cei care ataca planta cel mai des sunt acarienii. Acestia pot fi preveniti prin eliminarea tuturor buruienilor din jurul radacinii trandafirului. De asemenea, aerul si solul uscat duc la apritia acarienilor, asa ca ar fi bine sa pastrezi solul mereu umezit si sa pulverizezi apa in preajmna trandafirului. In cazul in care acarienii au aparut deja, ar fi bine sa achitionezi un insecticid special si sa il foloseste conform instructiunilor.