Plante de gradina

# ingriire panselute # panselute gradina #panselute

Cum sa ai grija de paselutele din gradina

Vrei sa-ti inveselesti gradina cu panselute viu colorate? Le poti cumpara din magazinele de bricolaj sau din pepinire.

 

Cauta plante sanatoase, cu multi muguri. Verifica-le cu atentie frunzele pentru a te asigura ca nu au daunatori ascunsi. In caz contrar, odata ce ajungi cu ele acasa daunatorii se pot extinde la restul palntelor. Acelasi lucru este valabil si in cazul bolilor. De cele mai multe ori acestea sunt vizibile ca pete de diferite culori pe frunzele plantelor.

Plantarea panselutelor in gradina sau jardiniera

Panselutele au nevoie de spatiu. Acestea trebuie plantate la o distanta de 10-15 cm intre ele pentru a avea suficient loc pentru a-si intinde frunzele nestingherite.

De asemenea, daca panselutele sunt tinute in ghivece, acestea au nevoie de spatiu intre ele. Nu le inghesui, chiar daca fiecare sta in propriul ghiveci. 

Panselutele pot fi folosite pentru a delimita anumite zone ale gradinii, pentru a decora anumite parti. Iar daca vrei sa le aduci in casa pe timp de iarna, pentru a nu le pierde, le poti pune in gradina cu tot cu ghiveci, pe care il poti masca cu ajutorul unor pietre decorative sau al unor busteni. 

Cum sa ingrijesti panselutele

Panselutele nu sunt flori pretentioase. Trebuie doar sa le oferi lumina si umiditatea necesare, iar ele te vor uimi cu florile viu colorate.

Lumina

Panselutelor le place soarele, dar nu caldura. Primavara pot sta linistite in bataia directa a soarelui. Vara, in zilele calduroase, plantele trebuie sa stea la umbra dupa ora 10-11, cand soarele este puternic. Acestea au in continuare nevoie de lumina insa trebuie sa stea departe de razele soarelui. 

Sol

Panselutele au nevoie de un sol format dintr-un amestec de turba cu pamant de gradina. Turba ajuta la mentinerea umezelii si previne tasarea solului. Acestora le place un sol usor acid iar turba ajuta la acidificarea usoara a solului de gradina.

Udare

Panselutele trebuie udate regulat, insa solul trebuie sa se usuce complet intre udari. Pot tolera o oarecare seceta, dar vor inflori cel mai bine cu udare regulata.

Temperatura

Panselutelor le place vremea racoroasa de la inceputul primaverii si se dezvolta la temperaturi mai blande, intre 18 si 22 de grade Celsius. Mulciul si apa vor ajuta la compensarea stresului provocat de temperaturile ridicate, daca sunt tinute in gradina.

Cu o ingrijire adecvata, panselutele pot inflori toata vara si majoritatea vor inflori din nou toamna.  

Ingrasamant

Amestecati in sol un ingrasamant cu eliberare lenta. Solul poate fi fertilizat primavara, pana la finalul lunii aprilie. O noua fertilizare poate fi facuta la finalul verii pentru a favoriza inflorirea de toamna. 

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare