Plante de gradina

#iarna #inghet #protectie #gardul viu

Cum sa ai grija de gardul viu iarna

Gardul viu reprezinta un mod unic de a adauga profunzime si personalitate oricarei gradini, de aceea a devenit foarte popular si des intalnit in peisagistica de pretutindeni. Deoarece estetica joaca un rol mai important in alegerea si plantarea gardului viu , decat gasirea unor soiuri care rezista bine la frig, iarna este esential sa invatam sa protejam gardul viu de intemperiile care l-ar putea distruge.

Fiecare element reprezentativ pentru vremea de iarna, respectiv zapada, vant, ploaie, visol, vant, inghet sau bruma, se poate transforma intr-un dusman dur pentru gardul viu. Din fericire, exista moduri prin care poti proteja gardul viu, fara sa fii nevoit sa-l muti de la locul lui la adapost pe perioada iernii.


1. Paravan de protectie impotriva vantului

Copaceii din gardul viu care au fost plantati cu mai putin de sase luni in urma, pot fi uscati si distrusi de vremea rea. Un paravan de protectie fabricat chiar de tine ar putea reprezenta o solutie foarte buna.

Il poti fabrica foarte usor din material de sac (iuta), pe care sa-l prinzi cu ajutorul unor cuie pe niste rame realizate din sipci de 1,50 m (inaltime si latime), care vor fi apoi fixate in pamant. Pentru o protectie reusita, poti crea un gard de protectie din aceste panouri pe care sa-l amplasezi in jurul gardului viu deja existent.

2. Protectie impotriva zapezii si ghetii

O alta varianta de protejare a gardului viu este impachetarea arbustilor in forma de coloana, cu crengile in sus, strans legate in jurul tulpinei, cu ajutorul unei sfori. In acest mod sunt impachetati brazii de craciun, inainte de vanzare.
Aceasta modalitate de protejare cu propriile crengi va ajuta gardul viu sa tina la distanta zapada si gheata, singurele afectate fiind crengile care raman la exterior si pe care le poti taia la primavara daca au suferit daune majore si nu mai pot fi recuperate.

3. Bariera impotriva substantelor de dezghetat

Substantele corozive care se distribuie iarna pe strada, impotriva inghetului, pot ajunge foarte usor pe gardul viu, daca acesta este amplasat langa sosea. Pentru a evita ca sarea sa ajunga pe crengile copaceilor, poti fabrica un gard de protectie, folosind aceleasi panouri realizate din sipci de lemn, dispuse in forma de rama. Le poti amplasa in linie dreapta, pe lungimea soselei, cat tine portiunea de gard viu. Pentru realizarea panourilor, ar trebui sa folosesti materiale rezistente la apa si umezeala, prin care nu poate trece sarea.

4. Prevenirea inghetului la radacina

Zilele consecutive de inghet repetat pot afecta grav copaceii plantati recent care formeaza gardul viu si mai ales radacinile acestora. Pentru a preveni acest lucru, poti influenta temperatura solului adaugand la radacina un amestec de pamant cu frunze uscate si crengute maruntite, care sa urce cativa centimetrii pe tulpina.

5. Taie cativa centimetrii din crengi

Toamna tarziu, ar fi bine sa reduci putin lungimea crengilor gardului viu. Astfel, acumularea de zapada sau gheata din lunile de iarna nu va face copacelul sa se indoaie de greutate si sa se rupa. Incepe prin a indeparta cu o foarfeca crengutele mai mici si mai fragile. Cu cat sunt mai mari, mai groase, mai bine atasate de tulpina si mai sanatoase, cu atat vor rezista mai bine la cantitatea mare de zapada care se va acumula pe ele, deci acelea trebuie pastrate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului