Plante de gradina

#ceapa #patrunjel #plante #usturoi #trandafiri #clopotei #steaua marinarului #salvia #clementina

7 plante care pot fi sadite langa trandafiri

Gradinarii de pretutindeni pretuiesc trandafirii pentru minunatele lor flori, varietatea de culori si semnificatie. Trandafirii simbolizeaza dragoste, prietenie si frumusete, transmitand aceste mesaje cand sunt oferite celor dragi de sarbatori sau evenimente importante . Si cum ele reprezinta prietenia, este usor de banuit ca se vor impaca excelent cu alte plante, fiind unele dintre cele mai sociabile flori din gradina.

1.Usturoiul

Aceasta planta aromatica sub forma de bulb, nu numai ca exceleaza cand se afla sub umbra ocrotitoare a trandafirilor, dar mai si ajuta trandafirul absorbind toate afide. Afidele sunt renumite deoarece pot distruge o plantatie de trandafiri in doar cateva saptamani. Concluzia: planteaza usturoi de-a lungul perimetrului de trandafiri, lasand cate 4 cm intre usturoi si trandafir. Aceasta procedura va elimina competitia pentru mancare si niciuna dintre cele doua plante nu va avea de suferit.

2. Patrunjelul

Potrivit Golden Harvest Organics, patrunjelul va stimula parfumul trandafirilor daca este plantat sub forma de tufe mici, in apropierea trandafirilor. Lasa cativa cm intre baza unui fir de patrunjel si tulpina unui trandafir.
Sfat: Daca plantezi patrunjel, fereste-te sa adaugi si menta in acelasi lor deoarece cele doua plante vor intra in competitie si pot distruge trandafirul.

3. Ceapa

O alta planta sub forma de bulb care se impaca bine cu trandafirul. Ceapa are frunze stufoase si lungi, insa poate preveni imbolnavirea trandafirului cu diverse afectiuni. Planteaza ceapa la cativa centrimetri de tufa de trandafiri si vei vedea ca aroma acestora o va depasi pe cea a cepei, insa ambele plante au de castigat din aceasta combinatie.

4. Steaua marinarului

Numele ei stiintific este Campanula isophylla si nu este foarte raspandita, insa faptul ca face familie buna cu trandafirii, precum si aspectul ei delicat, ar trebui sa te convinga s-o cauti si s-o achizitionezi. Florile ei au cam 1 cm si forma de clopotel, avand nuante de la alb la bleu. Steaua marinarului are nevoie de umiditate si lumina indirecta de la soare, deci ii prieste foarte bine umbra ocroctitoare a tufei de trandafiri.

5. Salvia

Creste sub forma de tufa si formeaza un tablou spectaculos, atat singura, cat si asociata cu trandafirii. Numele ei stiintific este Salvia officinalis Berggarten, are flori albastru-mov, parfumate si cu forma tepoasa. O poti planta cu ajutorul semintelor primavara, la o distanta de minim 10 cm fata de trandafiri, iar culoarea si parfumul ei va face o concurenta placuta trandafirlor.

6. Clopoteii

Cunoscuti si sub numele de Clopoteii de Cantebury sau Campanula medium, aceste floricele delicate, cu forma caracteristica se impaca excelent cu trandafrii. Florile clopoteilor au nuante diverse de la alb si bleu, pana la roz, mov si lavanda. Le place lumina directa, deci nu-i planta in imediata apropiere a tradafirilor si bucura-te de spectacolul de forme si culori rezultate din asocierea celor doua plante.

7. Clementina

Este o planta cataratoare, care poate creste si un tufe, poate fi perena sau mereu verde, in fucntie de specie. Florile de clementina sunt albe, deci ar fi frumos sa le asociezi tot cu trandafiri albi pentru un aspect elegant si rafinat al gradinii tale. Clementinele prefera soarele direct si umbra partiala, deci ai grija de acest aspect cand le sadesti langa trandafiri.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului