Plante de gradina

#plante #crin #gradina #plante gradina #plante ornamentale #crin eucharis # eucharis

Cum cresti crinul Eucharis

Eucharis este o planta ornamentala, delicata si deosebita, care poate fi folosita cu succes in designul gradinii sau in casa.

Cum cresti si ingrijesti Eucharis

Eucharis este un gen de plante care cuprinde in jur de 20 de specii din familia Amaryllidaceae. Plantele sunt originare din America.

Planta prezinta bulbi cu un diametru de pana la 6 cm si frunze mari, lungi de pana la 50 cm. Florile plantei sunt albe si atractive, asemanatoare narciselor. Plantele provin dintr-un habitat cu paduri tropicale, cu ploi abundente si o cantitate redusa de lumina.

Este bine ca planta sa creasca intrun ghiveci cu sol argilos, cu nisip si compost. Plantele tinere de Eucharis trebuie crescute la o temperatura care sa nu coboare sub 18 grade Celsius noaptea si sa nu depaseasca 25 grade ziua.

In timpul verii, crinul poate fi replantata in gradina. Floarea se uda constant, deoarece nu rezista multa vreme intr-o perioada foarte uscata. Gaseste un loc afara unde planta beneficiaza de lumina naturala filtrata.

Eucharis grandiflora este una dintre cele mai cunoscute specii de Eucharis. Planta este perena si face parte din familia Amaryllidaceae, ordinul Asparagales. La maturitate, floarea atinge o inaltime de 50 cm. Planta este atractiva, avand frunze lanceolate si valurite, de un verde inchis, lucios. Florile sunt albe, grupate, asezate in forma de stea si au un parfum discret.

Eucharis grandiflora este originara din Columbia si Peru. Pentru a se dezvolta armonios, planta trebuie crescuta intr-un loc partial umbros, cu un nivel mediu de umiditate. Pentru a incuraja cresterea, in apa de udat se pune fertilizator in primavara si vara. Bulbii mici se desprind de pe bulbul principal si se planteaza separat pentru inmultire.

Unul dintre avantajele principale ale plantelor de Eucharis il reprezinta rezistenta in fata daunatorilor. Un dezavantaj al acestei plante este faptul ca pentru a face flori din nou, planta are nevoie de o perioada de repaos. Prin urmare, Eucharis grandiflora necesita multa rabdare si dedicare astfel incat planta sa dea tot ceea ce poate oferi. Un alt dezavantaj in cazul Eucharis grandiflora este faptul ca planta poate fi dificil de obtinut din seminte. In general, gradinarii profesionisti se ocupa de acest procedeu.

Iarna, in perioada de vegetatie, crinul se uda uda putin, cam o data la o saptamana, o saptamana si jumatate. Planta traieste in jur de 5 ani.

Pentru a incuraja planta sa infloreasca, este bine sa reduci cantitatea de apa timp de 4 saptamani si sa tii planta la temperaturi nocture mai mici de 15 grade Celsius. De obicei, Eucharis face flori cel putin o data pe an si cel mult de trei ori pe an. Perioada de inflorire este in general intre luna iulie si luna august, insa poate fi vorba si despre alte perioade.

Cum folosesti florile de Eucharis

Eucharis este in principal o planta ornamentala. Floarea poate fi utilizata in designul gradinilor amenajate in stil exotic si in aranjamente florale, ca planta de taiat. Florile delicate si parfumate pot fi folosite simple sau in combinatie cu alte plante, de preferinta colorate.

Foto: tomorrowsplants.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului